Najnovije vesti

PUTINOV PANCIR STIŽE U SRBIJU: Naša zemlja jedina u regionu imaće ovako moćnu vojnu opremu
Foto: AP/ Alexei Druzhinin, Profimedia

ZELENO SVETLO: BUGARSKA DOZVOLILA PRELET PVO SISTEMA

PUTINOV PANCIR STIŽE U SRBIJU: Naša zemlja jedina u regionu imaće ovako moćnu vojnu opremu

Društvo
09:47h

Veliki uspeh: Reč je o sistemu koje je ruski predsednik Vladimir Putin preporučio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju prošle godine

Ruski protivvazdušni sistem „Pancir S1“ konačno stiže u Srbiju, jer je Bugarska izdala odobrenje ruskom avionu koji će ga dopremiti u Srbiju za prelet preko svog vazdušnog prostora!

Podsetimo, reč je o sistemu koje je ruski predsednik Vladimir Putin preporučio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom vojne parade na Crvenom trgu u maju prošle godine, a to će biti prvi od šest sistema za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1“ koji će biti isporučen Srbiji. Ministarstvo inostranih poslova Bugarske potvrdilo je da će se raketni sistem poslat iz Rusije uskoro naći na teritoriji naše države.

- Nakon odobrenja ministra odbrane i koordinacije s Ministarstvom saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacija, u skladu s važećom regulatornom procedurom, dat je pozitivan odgovor na prelet ruskog aviona koji će dopremiti protivvazdušni raketni kompleks „Pancir S1“ u Srbiju - navodi se u saopštenju.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je još od vremena bivšeg predsednika Slobodana Miloševića naša vojska zapostavljana i dovedena na marginu.

- Reč je o novom sistemu, o bateriji sa šest lansirnih oruđa. Svako oruđe može i zasebno da deluje, kao i u sastavu baterije. Služi za zaštitu od vazduhoplova, dronova, raketnih projektila na izabranoj tački, u zoni uništenja 20 kilometara - objašnjava Radić.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da je ova nabavka značajna jer se nastavlja proces modernizacije naših oružanih snaga i pojačava segment krupne PVO u domenu odbrane u kratkom dometu. Podvlači da Srbija jedina u regionu ima ovaj raketni sistem.

- Proteklih godina smo imali određenu vrstu problema zbog zastarelih sredstava na tom dometu i bila je neophodna njihova modernizacija. Razvijamo se onoliko koliko nam finansijske mogućnosti dozvoljavaju, nema dileme da bismo nabavljali više da imamo više novca. Kupujemo ono što nam je najpotrebnije - naveo je analitičar.

foto: Youtube Printscreen

TRAŽEN U SVETU NABAVILE GA MNOGE ZEMLJE

„Pancir S1“ su već nabavile mnoge zemlje, poput Sirije, Alžira, Iraka, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Brazila i drugih, a ruski mediji navode da cena jednog sistema iznosi od 13 do 15 miliona dolara. Međutim, Srbija ga nabavlja po najpovoljnijim mogućim uslovima. Srbija je nabavkom ovog raketnog sistema postala jedina država u ovom delu Evrope koja poseduje taj tip ruskog naoružanja.

Kurir.rs, Kristina Vasković/ Foto: AP/ Alexei Druzhinin, Profimedia, Printscreen/ Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja