Najnovije vesti

OBELEŽITE SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG UZ KURIR: U utorak, 25. februara, POKLON IKONA sa zlatotisku i molitvom
Foto: Kurir

OBELEŽITE SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG UZ KURIR: U utorak, 25. februara, POKLON IKONA sa zlatotisku i molitvom

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u sredu, 26. februara, obeležavaju dan Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno Stefana Nemanje, osnivača srpske dinastije Nemanjića. Kurir uoči slave, u utorak ,25. februara, poklanja luksuznu ikonu u zlatotisku s molitvom.

Sveti Simeon Mirotočivi proslavlja se isto kao i sve druge krsne slave - slavski kolač, koljivo i vino, i osveštanjem koje obavlja sveštenik. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan posna. Krsna je slava Patrijaršijske kapele.

Rođen je u okolini današnje Podgorice 1114. godine, a vladao je istočnim srpskim zemljama. Uspevši da proširi državu, borio se protiv bogumila i smatra se jednim od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve.

Osnivač srpske srpske vladarske loze - dinastije Nemanjića, vladao je istočnim srpskim zemljama. Uspevši da proširi državu, borio se protiv bogumila i smatra se jednim od rodonačelnika srpske pravoslavne crkve.

Godine 1196, četiri leta pre upokojenja, odrekao se prestola u korist svog srednjeg sina Stefana, budućeg prvog kralja srpske države. Već sutradan se zamonašio i otišao u manastir Vatoped na Svetoj gori.

Stefan Nemanja umro je u srpskom manastiru Hilandar, koji je osnovao zajedno sa svojim sinom Rastkom - monahom Savom, a njegove mošti su položene u njegovu zadužbinu Studenicu, u kojoj se i danas nalaze.

Kurir vam želi srećnu slavu!

foto: Kurir

Foto: Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...