Najnovije vesti

VELIKE ZADUŠNICE OBELEŽENE I NA GROBLJU U JUŽNOJ MITROVICI: Svaki dolazak izaziva novo razočarenje
Foto: Zadušnice, Kosovska Mitrovica

Organizovanim prevozom

VELIKE ZADUŠNICE OBELEŽENE I NA GROBLJU U JUŽNOJ MITROVICI: Svaki dolazak izaziva novo razočarenje

Društvo

Retku priliku da posete groblje u Južnoj Mitrovici, danas je, na dan Velikih zadušnica, iskoristilo oko dve stotine Srba iz Severne Mitrovice.

Organizovanim prevozom, tačno u osam sati, od Tehničke škole, krenuli su autobusima do groblja na kojem ih je i ove godine dočekala tužna slika porušenih i oskrnavljenih spomenika, prenosi Kosovo onlajn.

Senima svojih najmilijih poklonila se i Slađana Lukić koja je sa setom u glasi istakla da "svaki novi dolazak izaziva novo razočarenje".

foto: Zadušnice, Kosovska Mitrovica

- Uvek dolazimo organizovano, jer sami ne smemo. Strašno smo razočarani kada vidimo da je sve gore i da oni koji su ovo uništili nisu štedeli ni stare ni mlade. Svaki put se pitam šta im znači da uništavaju groblja. Njihovo, koje je u severnom delu, niko nije ni pipnuo i ne pomošlja da bilo šta loše uradi - rekla je Slađana.

Na grob svoje ćerke Jasmine Đoković izašli su njeni neutešni roditelji, koji su naišli na pololjenu nadgrobnu ploču. Pitanje koje su i ovog puta postavili je "kome smetaju mrtvi Srbi"?

- Sve je uništeno do korena, i ono što je bilo ostalo sada je sravnjeno. Nemamo gde da dođemo, za razliku od njih čije je groblje do dana danas sačuvano. Ovo ni jedna vera i nacija ne bi mogla da uradi, jer svi svoju veru treba da poštujemo - rekla je Đoković Ratka.

foto: Zadušnice, Kosovska Mitrovica

Besplatan prevoz do groblja u Južnoj Mitrovici organizovala je Crkvena opštine i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, a protojerej Radoslav Janković kaže da se na Zadušnice uvek sećaju svojih preminulih predaka za koje se mole Bogu.

- Jeste ovde teška situacija kada pogledamo porušene nadgrobne krstove i spomenike našim predaka, ali oni koji su ovo rušili, oni su zapravo sebe srušili, jer duše naših predaka ne mogu dotaći. Oni su naše pretke proslavili i oni ovde i dalje počivaju. Mi se zato okupljamo i ovo mesto je za nas sveto, kao što su nam sveti hramovi i crkve i uvek ćemo dolaziti da im se poklonimo, jer su oni naša nada i naša snaga - rekao je sveštenik Janković.

Veliki broj Mitrovčana poklonio se senima svojih najmilijih na groblju u selu Rudare nadomak Zvečana, gde se Srbi iz Severne Mitrovice sahranjuju od juna 1999.

(Kurir.rs/ Tanjug/ FOTO: Beta/Igor Majstorović)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...