Najnovije vesti

POGLEDAJTE KAKO SU SRPSKI SPECIJALCI VEŽBALI SA AMERIČKIM: Kobre, Sokolovi i Foke u akciji! VIDEO
Foto: MUP Srbije

udruženi

POGLEDAJTE KAKO SU SRPSKI SPECIJALCI VEŽBALI SA AMERIČKIM: Kobre, Sokolovi i Foke u akciji! VIDEO

Društvo

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas da će Srbija kako bi bila u korak sa svetom nastaviti sa daljim ulaganjem u opremanje specijalnih jedinica policije i vojske, kao i razmenom iskustava sa najelitnijim jedinicama iz drugih zemalja.

Stefanović je prisustvovao združenoj vežbi pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, bataljona vojne policije specijalne namene Kobre i protivterorističkog bataljona Specijalne brigade Sokolovi i pripadnika američke jedinice za specijalne vojne operacije Mornaričke foke.

„Ovo je peta godina da imam čast i privilegiju da prisustvujem završnoj vežbi koja je samo kruna dosadašnjeg rada ljudi koji su u njoj, tokom ove tri nedelje, učestvovali i razmenili iskustva u taktičkom, brzom i efikasnom odgovoru na ozbiljnu opasnost kakvu terorizam predstavlja. Ključni zadatak, pripadnika naše policije i vojske je da zaštite živote građana Srbije, ali je za nas isto tako važno i da se svaki naš pripadnik vrati kući živ i zdrav svojoj porodici i nastavi da služi svojoj zemlji i bori se za njenu bezbednost. Srbija će zato nastaviti da ulaže u njihovo opremanje i organizuje ovakve obuke i razmene iskustava“ rekao je Stefanović, nakon završne vežbe tronedeljne obuke koja je održana u bazi SAJ-a u Beogradu.

On se zahvalio pripadnicima Mornaričkih foka što su i ove, kao i prethodnih godina bili izuzetni instruktori, kao i pripadnicima SAJ-a, Kobri i Sokolova što su uvek bili na visini zadatka na čemu im je Srbija zahvalna.

Zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Gabrijel Eskobar istakao je da je ponosan na američke specijalne snage, ali i ocenio da su pripadnici srpskih specijalnih policijskih i vojnih jedinica impresivni i da su jedinice svetskog kalibra. „Ovakve vežbe nisu samo policijske i vojne, već su to i diplomatski angažmani, jer služe da se naše zemlje približe. Gotovo tokom čitave istorije srpsko američkih odnosa naše zemlje su bile partneri i prijatelji i mi želimo ponovo takvo partnerstvo i prijateljstvo. Nadamo se da ćemo i kroz ovakve događaje uspeti da ponovo izgradimo to tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo i spremni smo da u svakom momentu radimo i sarađujemo sa srpskom stranom, bilo ovde ili u SAD“, istakao je Eskobar. Komandant SAJ-a Spasoje Vulević zahvalio se svim učesnicima obuke u petoj, jubilarnoj godini, i ocenio je kao uspešnu.

„Hoću da vam se zahvalim na zalaganju i trudu u realizaciju ove obuke, koja se jubilarno izvodi već petu godinu uz želju da i dalje nastavimo sa ovakvim vidom radnih obuka a sve u cilju uspešnog suprotstavljanja savremenim oblicima pretnji i terorizmu“, rekao je Vulević. Komandant Komande za specijalne operacije američke vojske u Evropi Kirk Smit zahvalio se učesnicima združene vežbe na iskazanom profesionalizmu i ljudima u Srbiji na gostoprimstvu.

„Ovakvi zajednički treninzi su od velikog značaja jer svi imamo priliku da razmenimo međusobno taktike, tehnike i procedure i učimo zapravo jedni od drugih kako najbolje reagovati u slučaju krize“, rekao je Smit dodajući da se nada će se ovakva vrsta saradnje nastaviti.

1 / 7 Foto: MUP Srbije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track