MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Za obolele od retkih bolesti ove godine više od 2,4 milijardi dinara
Foto: Zorana Jevtić

sastanak sa stranim stručnjacima

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Za obolele od retkih bolesti ove godine više od 2,4 milijardi dinara

Društvo -

BEOGRAD - Za obolele od retkih bolesti u ovoj godini obezbeđeno je preko 2,4 milijarde dinara, što je povećanje od 11,6 odsto u odnosu na prošlu, kada je za te namene bilo obezbeđeno više od dve milijarde, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Navode i da je u prethodnih par godina za lečenje obolelih od retkih bolesti izdvojeno više od 6,5 milijardi dinara, te podsećaju da je u cilju razmene iskustava i omogućavanja dijagnostike i lečenja za decu iz Srbije u Nemačkoj, ministar Zlatibor Lončar juče u Beogradu razgovarao sa nemačkim ekspertima za retke bolesti.

Lončar se sastao sa stručnjacima za retke bolesti, profesorom Holgerom Tonisom, šefom Komisije za genetičko testiranje, Robert Koh Instituta, i profesorom Mihaelom Tideom, generalnim direktorom Scenarijum grupe.

Sastanak i boravak nemačkih lekara u našoj zemlji deo je saradnje koja je dogovorena između ministra zdravlja Srbije i nemačkog ministra zdravlja Jensa Špana.

U okviru te saradnje zdravstveni radnici iz Srbije prethodne jeseni posetili renomirane zdravstvene ustanove u Nemačkoj, u cilju razmene stručnih znanja i ekspertiza u oblasti retkih bolesti, i omogućavanja lečenja i dijagnostike za decu iz naše zemlje u Nemačkoj.

Nemački zdravstveni radnici su nakon sastanka sa Lončarom održali i predavanje za naše lekare, a u toku posete obićiće i nekoliko zdravstvenih ustanova kako bi se uverili u mogućnosti i kapacitete za lečenje u našoj zemlji.

Iz Ministarstva navode da je država 2018. godine izdvojila dve milijarde dinara za lečenje obolelih od retkih bolesti, a pre 2012. godine nijedan dinar nije izdvajan za te namene.

Dodaju i da se 2012. godine u Srbiji svega osam pacijenata lečilo od retkih bolesti, dok se danas oko 200 dece leči od retkih bolesti.

"Broj retkih bolesti koje se leče iz sredstava budžeta povećan je sa dva na 19 različitih vrsta retkih bolesti koje spadaju u grupu urođenih bolesti metabolizma, retkih tumora, hereditarni angioedem, plućna arterijska hipertenzija i spinalna mišićna atrofija", navode iz Ministarstva zdravlja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track