Najnovije vesti

PATRIJARH DAO ŽUTE KARTONE VLADIKAMA U SAD: Maksim i Irinej ostaju bez eparhija ako opet naprave i najmanji ispad!
Foto: SPC

packe: U AMERICI VRATIO STVARI NA SVOJE MESTO

PATRIJARH DAO ŽUTE KARTONE VLADIKAMA U SAD: Maksim i Irinej ostaju bez eparhija ako opet naprave i najmanji ispad!

Društvo

Žustro Neposlušni episkopi ukidaju svoj ustav, vraćaju srpsko ime crkvi u SAD
i prepisuju otetu imovinu sa svojih korporacija na eparhije, rešeno juče na saboru SPC na Floridi

Odmetnute vladike SPC, istočnoamerički Irinej, zapadnoamerički Maksim i novogračanički Longin, morali su juče na vanrednom saboru na Floridi da se povinuju stavu patrijarha Irineja i odustanu od spornog ustava SPC za SAD, koji je donet bez saglasnosti Sinoda i Sabora SPC, nezvanično saznaje Kurir. Oni su dobili i poslednju opomenu pred oduzimanje upravlja eparhijama.

Spornim ustavom iz naziva eparhije naše crkve u Americi izbrisali su SPC i promenili ime u „Srpske pravoslavne eparhije u SAD“. Patrijarh Irinej je, kako saznajemo, episkopima naložio da povuku ustav.

- Početak sabora na Floridi obeležila je žustra rasprava. Maksim i Irinej su se pravdali da su radili u skladu s odlukama Sinoda i Sabora SPC, na šta je patrijarh rekao da im ni Sinod ni Sabor nisu ništa slično odobrili. Patrijarh je bio kategoričan da episkopi moraju da povuku ustav i promenu ime i da crkva u Americi nedvosmisleno mora imati naziv Srpska pravoslavna crkva i da je kanonski i jerarhijski sastavni deo autokefalne SPC sa sedištem u Beogradu, Srbija - priča za Kurir dobro obavešten izvor sa sabora u Klirvoteru.

Naš sagovornik kaže i da je vladikama naloženo da momentalno pokrenu postupak za promenu imena crkve u Americi jer će u suprotnom snositi posledice.

- Vladikama je naloženo i da svu imovinu SPC u te tri eparhije, koju su stavili u konzorcijume na svoje ime, prevedu na ime eparhija jer je to crkvena, a ne lično njihova imovina - objašnjava naš sagovornik.

Posebno su izribane vladike Maksim i Irinej.

- U slučaju da naprave još ijedan i najmanji ispad ostaće bez eparhija, lično im je obećao patrijarh - kaže naš izvor i dodaje da je Longin u boljoj situaciji jer je komunicirao s patrijarhom i pre nego što je poglavar SPC krenuo put Amerike.

Da je napeto u Americi, vidi se i u saopštenju SPC. Patrijarh, koji je sa episkopom šumadijskim Jovanom posetio parohiju Svetog Save u Sent Pitersburgu na Floridi, rekao je:

- Došli smo da smirimo i umirimo neke glasove koji se čuju sa ovih prostora, glasove koji nas ne kvalifikuju kao jedan mudar narod. Ali sve se ipak svodi na to da budete verni svojoj crkvi, svojoj veri!

ODLUKE EPISKOPSKOG SAVETA

1. SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi, radi uklanjanja nesporazuma, ponovo potvrđuje svoje nerazdeljivo i nesumnjivo unutarnje jedinstvo i naglašava da je kanonski i jerarhijski sastavni deo autokefalne SPC sa sedištem u Beogradu, Srbija

2. Episkopski savet i Vanredni crkveni sabor usvajaju odluku Sv. arhijerejskog sabora od 25. septembra 2019, koja glasi: „Stavite van snage sve odluke Crkvenog sabora SPC u Severnoj i Južnoj Americi... koje se tiču ustrojstva srpskih pravoslavnih eparhija na tom području“

3. Sve korake po pitanju Ustava ostaviti Episkopskom savetu i Svetom arhijerejskom sinodu na rešavanje

4. O ovoj odluci Episkopskog saveta izvestiti sve crkveno-školske opštine i sve crkvene jedinice na području SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi

Teške reči

ŽESTOKO S MAKSIMOM

Episkop zapadnoamerički Maksim juče je optužio patrijarha za „konstantne napade na njega“.

- Maksim je patrijarha optužio i za uklanjanje s Bogoslovskog fakulteta u Beogradu - kaže naš izvor i dodaje da se diskusija vodila i o stanju pastve u Americi jer je tamo, kako kaže, bar deset zavađenih klanova.

(Kurir.rs / R. kantar - M. branković / Foto:SPC)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...