UPOZORENJE RHMZ: Porast vodostaja nekih reka, ne očekuju se poplave
Foto: AP/Ilustracija

Padavine i topljenje snega doprineli su značajnom porastu vodostaja

UPOZORENJE RHMZ: Porast vodostaja nekih reka, ne očekuju se poplave

Društvo -

BEOGRAD - Padavine i topljenje snega doprineli su značajnom porastu vodostaja reka Lim, Veternica i Jablanica, kao i Južne Morave na gornjem toku, a Republički hidrometeorološki zavod ne očekuje poplave, ali su izdali upozorenje.

Hidrolog Dejan Vladikovica kaže da se očekuje i porast vodostaja reke Sava u naredna četiri dana.

"Očekuje se da vodostaji reke Lim, Veternica, Jablanica i gornji tok Južne Morave u narednih 24 sata prevaziđu upozoravajući nivo. Negde će dostići i prvi nivo, ali to ne znači da će biti poplava, to samo znači da zaposleni u monitoringu treba da povedu više računa", kazao je za Tanjug hidrolog Vladikovica.

Dodaje da vodostaj Save je u porastu i sa tendencijom porasta u naredna četiri dana. "Međutim, vodostaj Dunava je u manjem opadanju i stagnaciji, sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta u istom tom periodu", naveo je hidrolog.

foto: RHMZ Printscreen

Kako navode iz RHMZ-a, vodostaji na Dunavu i Tisi su u domenu srednjih, na Savi u domenu srednje niskih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

Temperature vode na rekama u Srbiji kreću se na Dunavu oko 7, na Savi oko 8, na Velikoj Moravi oko 5, na Tisi oko 5 stepeni i na banatskim vodotocima oko 6 stepeni, što je znatno iznad prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track