Najnovije vesti

OFICIR IZ KANADE OTKRIO Albancu koji je razneo srpski bus žena u piti donela klešta, CIA POMOGLA BEG! Hoću da svedočim
Foto: Printscreen YT

svedok sa kosova

OFICIR IZ KANADE OTKRIO Albancu koji je razneo srpski bus žena u piti donela klešta, CIA POMOGLA BEG! Hoću da svedočim

Društvo

Džozef Džo Makalister je čovek kom je istina važnija od svega. Stoga je poslao jasnu poruku da je spreman da dođe u Srbiju i svedoči o svemu što je video i saznao dok je na Kosovu bio u službi kao visokopozicionirani oficir Unmika, između ostalog i o tome kako je CIA omogućila beg teroristi Fljorimu Ejupiju nakon što je digao u vazduh autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva, kada je poginulo 12 Srba.

Ovaj čestiti Kanađanin ističe da će se odazvati svakom pozivu iz Srbije, baš kao što je nedavno poručio njegov prijatelj norveški major Kristijan Kaš, bivši oficir Kfora.

- Ako budem dobio sudski poziv da svedočim ili mi neko zatraži da dođem, sigurno ću doći i ispričati sve što znam. Problem je što su svi direktni dokazi nestali ili su uništeni. Pokušao sam da pronađem neke dokaze dok sam bio tamo, ali nisam uspeo da saznam ni gde se nalazio materijal od kog je napravljena bomba koja je raznela autobus kod Podujeva - kaže Makalister.

O ometanju istrage napada na autobus "Niš ekspresa" kaže sledeće:

- Mnogo je ljudi umešalo prste u ovaj slučaj. To je bio teroristički čin i ubistvo. Prema tome, trebalo je da naš tim za ubistva (Unmikov tim, prim. aut.) ima primat u istrazi. Međutim, nisu nam dozvoljavali da se mešamo, držali su nas po strani i morali smo da se borimo kako bismo pristupili mestu zločina. U UN je postojao mali obaveštajni tim koji je znao ko je ovo počinio. Te informacije su prosleđene vojsci i pritvorene su četiri osobe. Ispitivani su bez našeg prisustva i potom smešteni u zatvor u Prištini. U lokalnom zatvoru nismo imali pristup njima, a nakon toga su prebačeni u bazu Bondstil. I tamo smo pokušavali da ih posetimo, ali nam, takođe, nije bilo dozvoljeno. Zatim su pobegli. Dakle, NATO, britanska vojska, američka vojska i verovatno još neki umešali su se u krivičnu istragu, ali po čijoj odluci, u to nisam siguran.

Ispričao je sve što zna i o begu Fljorima Ejupija iz Bondstila.

- Znam da ga je jednom prilikom posetila supruga donevši tortu ili pitu. Rečeno nam je da su stražari pronašli klešta za žice koja su sigurno bila sakrivena unutar te torte ili pite. Ejupi je pobegao iz svoje ćelije. Nekako je u jarkonarandžastom zatvorskom kombinezonu uspeo neprimećeno da dođe do ograde, preseče žice i isto tako neprimećeno pređe čitavu deonicu do spoljašnjeg oboda zatvora. Svi stražari iz zatvora su u roku od 24 sata premešteni, tako da nikada nismo imali priliku ništa da ih pitamo. Sve te informacije je strogo čuvala američka vojska, koja je odbila da odgovori na bilo koje pitanje u vezi sa ovim događajem.

Kurir.rs/s.telegraf

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...