POLOŽEN TEMELJAC ZA JEFTINE STANOVE ZA BEZBEDNJAKE U BEOGRADU Kvadrat 500 evra kod Lakat krivine a ovo su zgrade KURIRTV
Foto: Printscreeen Pink

počela gradnja i prodaja 1.000 stanova po povlašćenoj ceni

POLOŽEN TEMELJAC ZA JEFTINE STANOVE ZA BEZBEDNJAKE U BEOGRADU Kvadrat 500 evra kod Lakat krivine a ovo su zgrade KURIRTV

Društvo -

BEOGRAD - Danas počinje izgradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Beogradu, a kamen-temeljac kod tzv. Lakat krivine u Zemunu položen je u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

1 / 18 Foto: Printscreeen Pink

Planirano je, kako je ranije najavljeno, da se u Beogradu u blizini Lakat krivine kod Galenike izgradi ukupno 1.000 stanova po ceni do 500 evra po kvadratu.

foto: Printscreeen Pink

Pored premijerke Brnabić polaganju kamena-temeljca prisustvovali su i ministri Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, te direktor BIA Bratislav Gašić i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

foto: Printscreeen Pink

Svako od njih ponaosob obratio se kupcima odnosno potpisnicima ugovora naglasivši da svi oni rizikuju svoju bezbednost i svoje živote kako bi bismo svi mi bili bezbedni. Ovo je i način da se iskaže koliko poštovanje država i građani Srbije imaju prema pripadnicima MUP, Vojske Srbije, BIA i Ministarstva pravde koji više neće biti podstanari nego će imati svoj krov nad glavom, koji neće morati da brinu šta će biti s njihovom decom kad pođu na posao na kojem rizikuju svoje živote.

- Hvala vama i hvala vašim porodicama koje se isto tako žrtvuju. Ovo je samo jedan od načina da vam kažemo hvala. U ime predsednika Vučića i naše ime - rekla je premijerka Ana Brnabić naglasivši da se pored svih pripadnika službe bezbednosti koji se žrtvuju i rizikuju svoje živote svaki dan isto tako žrtvuju i njihove porodice baš zbog posla kojim se oni bave.

- Hvala vama i vašim porodicama i vašoj žrtvi i šta ste spremni da uradite za Srbiju i naše građane, poručila je Branbićeva dodavši da "smo se borili da imate bolje uslove za vaš rad i bolje plate".

- Zahvaljujući uspešno sprovedenim merama finansijske konsolidacije povećali smo vam platu između 38 i 40 odsto, rekla je Brnabićeva.

1 / 8 Foto: Printscreeen Pink

Premijerka i prisutni ministri naglasili su da su svi potpisnici bili zainteresovani za veće stanove čak i oni mladi što govori da imaju planove za proširenje porodice, veru u Srbiju i ostanak u zemlji. Takođe, ministri su najavili i želju da se u narednom periodu ovakva mogućnost pruži i medicinarima, železničkim radnicima, prosvetarima...

foto: Printscreeen Pink

Posetimo, u Beogradu će se graditi ukupno 1.000 stanova, a danas su počeli radovi na prvih 250 stanova čija je vrednost radova 1,1 milijardu dinara. Rok za završetak stanova je februar 2022. godine. Projekat je izradio Saobraćajni institut CIP, a projektom upravlja Građevinska direkcija Srbije. Inače, u okviru Projekta stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti već je započeta gradnja stanova u šest gradova u okviru 1 A faze od ukupno 1.530 stanova.

U Nišu 190 stanova, u Vranju 186 stanova, u Kraljevu 200, u Kragujevcu 216, u Novom Sadu 548 i u Sremskoj Mitrovici 190 stanova. Pored toga, započeta je izgradnja još 438 stanova u Novom Sadu u okviru I B faze.

foto: Printscreeen Pink

Prvi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti biće gotovi u Vranju krajem marta, a pored pomenutih 186 stanova, u tom gradu treba da bude izgrađeno još 298 odnosno ukupno 484 stana. Ukupno je u okviru I B faze u pripremi izgradnja oko 6.500 stanova u Beogradu, Vranju, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu. U okviru tog projekta (I A i I B faza) planirano je da bude izgrađeno ukupno oko 8.000 stanova. Cena stanova iznosi maksimalno 500 evra po kvadratnom metru.

Program stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti iniciran je krajem 2017. kad je održana konstitutivna sednica vladine Komisije za pripremu predloga programa izradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanove za pripadnike snaga bezbednosti, na osnovu kojeg se projekat realizuje, usvojen je u maju 2018. u Narodnoj skupštini. Pored rešavanja stambenog pitanja velikog broja pripadnika snaga bezbednosti, očekivani efekat programa je i dalji rast građevinarstva i rast BDP-a, kao i angažovanje domaće građevinske operative i korišćenje domaćeg građevinskog materijala.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja