Najnovije vesti

KONAČNO OTKRIVENO KAKO JE ŠVAJCARKINJA KORONOM ZARAZILA 3 BEOGRAĐANA I 4 NIŠLIJA: Epidemiolozi u kafanama! 8. mart koban
Foto: EPA/Telenews

SAZNAJEMO

KONAČNO OTKRIVENO KAKO JE ŠVAJCARKINJA KORONOM ZARAZILA 3 BEOGRAĐANA I 4 NIŠLIJA: Epidemiolozi u kafanama! 8. mart koban

Društvo

Obišla sve redom: Dama, poreklom Nišlijka, početkom marta bila na seminaru u rodnom gradu, gde je obišla i rodbinu, a i bila u provodu

Srpkinja iz Lugana u Švajcarskoj, koja je početkom marta boravila u Srbiji, zarazila je najmanje troje u Beogradu i četvoro u Nišu, nezvanično saznaje Kurir!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je reč o ženi iz Lugana, inače grada koji je u jedinom italijanskom kantonu u Švajcarskoj, i da je problem što nisu odmah znali da su pojedini zaraženi bili u kontaktu s njom. - Epidemiolozi su išli njenim tragom, obišli Niš, Kragujevac, sve kafane koje je obišla - kazao je Vučić.

Branislav Tiodorović iz Instituta za javno zdravlje Niš potvrdio je da je žena iz Lugana zarazila svo četvoro Nišlija, kod koliko ih je juče do 18 sati bila potvrđena korona.

- Dama iz Lugana, inače poreklom Nišlijka, boravila je ne samo u Nišu nego i u Kragujevcu, trasirali smo njene kontakte i ispitali ih 24. Svi su pregledani, kod četvoro je potvrđen koronavirus i hospitalizovani su u Nišu. Jedan je malo ozbiljnijeg stanja, ima povišenu temperaturu i otežano diše, stanje mu se popravlja, dok je ostalo troje bez posebnih znakova korone - rekao je Tiodorović.

Zaraženoj Srpkinji je korona otkrivena po povratku u Švajcarsku, i to, kako saznajemo, u ponedeljak na aerodromu, čim je sletela. Ona pojma nije imala da je zaražena. Potom su švajcarske vlasti obavestile srpske kolege i krenulo se u proveravanje njenog kretanja i kontakata tokom boravka u Srbiji. Doputovala je iz Švajcarske, kako saznajemo, zbog seminara u Nišu, a ujedno je boravila i kod rodbine. Dva muškarca i dve žene, koji su zaraženi u Nišu, kako saznajemo, s njom su u rodbinskim odnosima.

- Na sve to, bio je i Osmi mart, proslave istog i bila je čest gost u kafanama. A za neke učesnike seminara organizovana je i žurka na kojoj su svirale poznate dame iz niškog kulturnog života - priča naš izvor.

Jedan zaraženi Nišlija inače radi na šalteru jedne institucije, a njegova ćerka, koja je srednjoškolka, od ponedeljka ne ide u školu. Devojčica je zdrava, ali je iz predostrožnosti u izolaciji.

Podsetimo, dve devojke i jedan muškarac, svi iz Beograda, kod kojih je pre dva dana otkrivena korona, takođe su bili u kontaktu sa ženom iz Lugana. Devojke rade u firmi smeštenoj u poslovnoj zgradi u Knez Mihailovoj, gde je Nišlijska nekada radila. Oni su smešteni u Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu i juče su bili stabilno.

Aleksandar Vučić

RECITE GDE STE BILI DA BISMO VAS SAČUVALI

foto: Kurir TV Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na građane da medicinskim radnicima kažu da li su bili u područjima koji su žarište koronavirusa. - Čovek iz Kikinde je primljen u bolnicu zbog drugih bolesti, dijabetesa i bubrežnih bolesti, a tek kasnije je ustanovljeno prisustvo koronavirusa, budući da taj čovek nije rekao lekarima da je boravio u Milanu. Celu bolnicu smo doveli u pitanje - rekao je Vučić i dodao: - Ako ste bili u Italiji, recite, da bismo vas sačuvali.

Drama na granici

ZARAŽENI ITALIJAN POKUŠAO DA UĐE U SRBIJU

U „Lastinom“ autobusu iz Crne Gore za Beograd, na prelazu Špiljani, na ulasku u Srbiju, otkriven je državljanin Italije koji je prethodno pobegao iz karantina u Hrvatskoj. On je, nezvanično saznajemo, oboleo od koronavirusa. U Novom Pazaru, u Zavodu za javno zdravlje, sinoć je počelo testiranje na koronavirus dvanaest putnika koji su u autobusu bili u kontaktu s njim. Autobus je prebačen u Beograd, gde će biti preventivno dezinfikovan.

Kurir.rs/ ekipa kurira  Foto: EPA/Telenews

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...