NOVE MERE DRŽAVE: Svakom penzioneru po 4.000 dinara, privredi još 24 milijarde
Foto: EPA / Abir Sultan / Pool

Pomoć biznisu i stanovništvu

NOVE MERE DRŽAVE: Svakom penzioneru po 4.000 dinara, privredi još 24 milijarde

Društvo -

Preventiva Država je apsolutno likvidna, ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija, a dodatna sredstva ulažu se u kapitalne infrastrukturne projekte da bi se stimulisao rast, poručila je premijerka Ana Brnabić

Radi prevencije negativnih efekata kovida-19 po privredu i građene, NBS je smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, Vlada Srbije će uložiti dodatne 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte, a penzionerima, kao najugroženijoj grupi, u narednih mesec dana biće isplaćena jednokratna pomoć od najmanje 4.000 dinara.

Ovo su najnovije mere koje su javnosti saopštili premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

- Ta ideja je došla od predsednika Vučića, koji me je kao premijerku zamolio da iz budžeta odvojimo dodatna sredstva za dodatnu finansijsku pomoć i podršku penzionerima, kako bi se osećali bezbedno i sigurno - rekla je Brnabićeva.

Ona je objasnila da je odlučeno da se ulože dodatna sredstva od 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte, kako bi se stimulisao rast i ubrzala implementacija programa Srbija 2025.

foto: Tanjug / Tanja Valić

- To će bez sumnje dodatno, donekle, ublažiti efekte na naš rast i privredu. Privreda se u ovom trenutku odlično drži, a situacija se prati iz minuta u minut - istakla je premijerka i naglasila da će, ako treba, Vlada donositi nove mere u cilju očuvanja stabilnosti ekonomije.

Najugroženiji

Ona je ukazala da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika i dodala da je Svetska banka ponudila Srbiji 20 miliona dolara pomoći, a pomoć nam je ponudila i Kina u vidu dodatnih maski i druge zaštitne opreme.

Ministar finansija istakao je da je država apsolutno likvidna, stabilna i da ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija.

- Na računu budžeta ima 168,2 milijarde dinara. Nastojaćemo u narednom periodu da održimo likvidnost na većem nivou radi eventualija koje mogu da se dese. Sigurno je da u naredna dva meseca imamo dovoljno novca da pokrijemo sve rashode - naglasio je Mali i podsetio da je za kapitalne investicije iz budžeta za 2020. već izdvojeno 260 milijardi dinara, a da će uz dodatne 24 milijarde ta suma premašiti 285 milijardi.

Info-servis

Predsednik PKS Marko Čadež naveo je da je PKS pokrenula novi specijalizovani info-servis, gde privrednici mogu da se informišu o svim preporukama i merama. On je apelovao na građane da ne prave zalihe hrane i druge robe, jer je obezbeđeno da svih proizvoda bude u dovoljnim količinama u svim prodajnim objektima:

- To što u nekom trenutku neke robe nema u radnji, ne znači da je nema, već da nije trenutno dopremljena ili postavljena na raf.

OTKAZANO 90% ARANŽMANA Zatvoreni prvi hoteli

Zbog otkazivanja noćenja gostiju usled koronavirusa u Srbiji su juče zatvoreni prvi hoteli, saopštilo je Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES).

- Mi smo danas u situaciji da se naši poslovi tope na nivo od 80 do 90 odsto. Prvi hoteli danas su zatvoreni, prvi radnici otpušteni, određeni hoteli nemaju sredstava da isplate plate i obaveze zaposlenima - rekao je predsednik Skupštine HORES Tomislav Momirović. Hotelijeri najavljuju da će tražiti poreske olakšice, ističući da „ovo više nisu redovne ni vanredne okolnosti već katastrofalne za hotelijere“.

TRAMPOVE MERE Srbi iz EU ne mogu u SAD

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je da na 30 dana prekida sva putovanja između SAD i EU u okviru mera za obuzdavanje pandemije. Premijerka Ana Brnabić tim povodom je rekla da je od Ambasade SAD zatraženo pojašnjenje mere o zabrani ulaska građana iz EU u Ameriku.

foto: Profimedia

- Trenutno je jasno da se mera odnosi na šengen zonu i EU, a ne odnosi se na Srbiju. Odnosi se, međutim, na građane Srbije koji su bili u šengen zoni - navela je ona i dodala da „zasad nećemo suspendovati let za SAD, ali je velika verovatnoća da ćemo morati“.

NASTAVA U ŠKOLAMA U Beogradu normalno,na KiM obustava

U ovom momentu nema potrebe da se u Beogradu obustavi nastava u školama i vrtićima, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

- Sa epidemiologom Predragom Konom razgovarano je o tome kakva je dinamika pojavljivanja respiratornih infekcija i onih sličnih gripu u domovima zdravlja. Na osnovu njihove analize, nema povećanog broja obolelih i u odnosu na to mi ćemo planirati dalje aktivnosti - rekao je Radojičić.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je, međutim, izjavio da će od ponedeljka u srpskim sredinama na KiM biti obustavljena nastava zbog situacije s koronavirusom.

MERE U BEOGRADU Zatvaranje klubova,higijena u GSP

Obaveza provetravanja vozila GSP nakon svake vožnje, dezinfekcija na svakoj okretnici, kontrolori „bus-plusa“ s rukavicama neke su od novih mera za sprečavanje širenja koronavirusa, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Donete su mere i za ponašanje u vrtićima i socijalnim ustanovama, odlučeno je da se omogući dnevna dostava robe maloprodajnim objektima i apotekama, a odlučeno je i da se zabrane sve manifestacije, filmske projekcije i da se zatvore klubovi na teritoriji Beograda koji u zatvorenom prostoru primaju više od 100 ljudi.

ALEKSANDAR VUČIĆ Pridržavajte se mera,često perite ruke

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Aleksandar Vučić još jednom je, putem svog Instagram profila Budućnost Srbije, apelovao na građane da se pridržavaju osnovnih mera za sprečavanje širenja korona virusa.

- Hvala lekarima i medicinskom osoblju na lavovskoj borbi, ali od presudnog značaja u borbi protiv koronavirusa je podrška ljudi. Važno je da se pridržavamo mera i da delujemo preventivno - poručio je Vučić.

Uskoro pravilnik PLATA ZA RADNIKE U IZOLACIJI

Premijerka Brnabić, odgovarajući na pitanje kako da se ne umanjuju zarade zaposlenima koji su, ne svojom krivicom, u izolaciji, najavila je da će brzo biti donet pravilnik kako da postupaju kompanije koje imaju zaposlene u izolaciji, odnosno samoizolaciji, navodeći da u nekim sektorima zaposleni mogu da rade od kuće.

- Naći ćemo rešenje, ima različitih industrija, različiti sektori privrede će se različito ponašati zato što imaju različite opcije na raspolaganju - navela je ona.

Nabavka 15 respiratora DA BUDEMO 200 ODSTO SIGURNI

Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Srbije raspisali su hitan tender za nabavku 15 respiratora kako bi se obezbedile rezerve tog aparata. Premijerka Brnabić rekla je da Srbija ima dovoljno respiratora, a da se dodatni nabavljaju kako bi se povećala sigurnost. Podsetila je da se broj respiratora u svim zemljama tretira kao državna tajna.

- To što se nabavljaju dodatne količine biće za svaku sigurnost, da budemo zaista, ne sto odsto, nego 200 odsto sigurni - istakla je ona i zamolila građane da veruju zdravstvu i državi.

Povećane potrebe za maskama PROIZVODNJA U TRI SMENE

foto: Profimedia

Predstavnici kompanija koje proizvode hirurške maske i sredstva za dezinfekciju organizovaće rad u tri smene kako bi odgovorili na povećane potrebe za tim sredstvima na našem tržištu. Oni su imali sastanak sa premijerkom Brnabić i predsednikom PKS Markom Čadežom, na kojem se razgovaralo o tome kako država može da pomogne ovim kompanijama da povećaju svoje proizvodne kapacitete. U slučajevima gde postoji problem nabavke sirovina za proizvodnju dogovoreno je da PKS pomogne u traženju sirovina.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je tržišna inspekcija počela intenzivan nadzor u apotekama zbog prijava građana da se u pojedinim apotekama prodaju maske po cenama znatno većim od uobičajenih.

ZAŠTITNE MASKE EKOLOŠKA OPASNOST

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je sve zemlje da udvostruče borbu protiv pandemije koronavirusa Iskorišćene zaštitne maske za lice sve više zagađuju plaže i okolinu Hongkonga i predstavljaju veliku ekološku opasnost, upozoravaju aktivisti

Prve preminule osobe prijavili su Alžir, Austrija, Grčka i Poljska Oko 56 odsto nemačkih kompanija trpi negativne efekte od epidemije koronavirusa, pri čemu su najteže pogođeni turistički i ugostiteljski sektor, saopštio je institut IFO

Koronavirus izazvao je širom sveta nesigurnost kod ulagača, što se odražava na pad svih berzi

Parada za Dan Svetog Patrika u gradu Njujorku otkazana je ove godine

Policija u Crnoj Gori je uhapsila građanina koji se sumnjiči da je širio lažnu vest o prisustvu koronavirusa u Crnoj Gori Od ponedeljka na Trećem programu HRT kreće emisija nastavnog programa „Škola na Trećem“ kao vid nastave na daljinu za niže razrede osnovne škole

Sve obrazovne institucije u Sloveniji biće zatvorene u ponedeljak, dok će se u Kantonu Sarajevo redovna nastava biti zamenjena onlajn nastavom

Španski premijer Pedro Sančes održavaće sve sastanke putem video-konferencije, nakon što je ministarki Ireni Montero dijagnostikovana korona

EU je osudila odluku američkog predsednika Donalda Trampa da u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa na 30 dana uvede zabranu putovanja iz Evrope u SAD

Iran je zatražio od MMF hitnu finansijsku podršku za borbu protiv epidemije koronavirusa, koja je teško pogodila tu zemlju

ECB je objavio nove podsticajne mere, otkupio obveznice za dodatnih 120 milijardi evra do kraja godine, u nastojanju da ublaži ekonomske teškoće zbog pandemije

foto: Kurir

(Kurir.rs / Mina Branković Foto:EPA / Abir Sultan / Pool)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track