HAKERI KORISTE KORONU DA VAM UKRADU BROJEVE KREDITNIH KARTICA: Ako dobijete ovakvu poruku, odmah je izbrišite!
Foto: Profimedia

ZLOUPOTREBA

HAKERI KORISTE KORONU DA VAM UKRADU BROJEVE KREDITNIH KARTICA: Ako dobijete ovakvu poruku, odmah je izbrišite!

Društvo -

Nacionalni CERT saopštio je danas da je u toku "fišing" kampanja i da se zloupotrebljavaja situacija sa korona virusom. Fišing (Phishing) ili pecanje je uobičajeni naziv za sajtove koji na prevaru dolaze do poverljivih podataka kao što su brojevi kreditnih kartica, korisnički podaci, šifre i drugo.

Trenutna kampanja se najčešće realizuje u vidu imejl poruka koje u sebi mogu sadržati različite tipove informacija u vezi sa COVID-19 virusom, saopštava Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima - CERT.

"U tekstu imejl poruke, od korisnika se zahteva unos korisničkog imena i lozinke, kako bi korisniku navodno bilo omogućeno da pristupi informacijama o merama zaštite u vezi sa COVID-19 virusom", kažu u CERT-u.

Pored mera zaštite, poruke mogu sadržati i informacije o svim drugim aktuelnim temama koje imaju veze sa korona virusom, kao što su mape zaraženih, moguće posledice na ekonomiju i slično. Preporuka CERT-a je da korisnici obrate pažnju ukoliko dobiju imejl sa ovakvim sadržajem i ne unose svoje podatke.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track