Najnovije vesti

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Agencija za borbu protiv korupcije da hitno spreči sukob interesa u pravosuđu!
Foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

SAOPŠTENJE

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Agencija za borbu protiv korupcije da hitno spreči sukob interesa u pravosuđu!

Društvo

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) podnelo je zahtev za informaciju od javnog značaja Agenciji za borbu protiv korupcije, tražeći da ga Agencija obavesti da li je i na koji način postupala po prijavama za sukob interesa koje je udruženje podnelo protiv četiri izborna člana Državnog veća tužilaca - Gorana Ilića, Svetlane Nenadić, Sandre Kulezić i Radovana Lazića.

- Prijave su podnete 24. januara prošle godine i 30. avgusta prošle godine i tražimo informaciju da li je protiv navedenih lica pokrenut postupak i da li je direktor Agencije Dragan Sikimić u odnosu na prijavljena lica doneo bilo kakvu odluku - saopštilo je Udruženje sudija i tužilaca Srbije.

Iz ovog udruženja navode i da osobe koje su prijavili za sukob interesa godinama unazad sprovode konkurse na kojima biraju i unapređuju sve tužioce na teritoriji Republike Srbije.

- Na njima su napredovali članovi strukovnog udruženja kojim rukovode, iako se u prijavama navodi da su ova lica prekršila zakon upravo tako što su u više navrata privilegovali svoje članove, te da tužilačkoj organizaciji preti prvorazredni skandal ako se utvrdi da su tužioce u Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu birali ljudi koji su u sukobu interesa. Imajući u vidu generalno nisko poverenje građana u tužilačku organizaciji, UST smatra da je imperativ da se pitanje eventualnog sukoba interesa reši što pre, kako bi se otklonila svaka sumnja u postupanje Državnog veća tužilaca i podseća Agenciju da prijavljenim licima mandati ističu za godinu dana, te da je apsolutno neprihvatljivo da ovako važno pitanje bude rešeno tek pošto prijavljena lica prestanu da vrše svoje funkcije, zbog čega apeluje na hitnost u postupanju - saopštilo je danas Udruženje sudija i tužilaca Srbije.

(Kurir.rs/foto Udruženje sudija i tužilaca Srbije)  

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...