SVI PRIČAJU KAKO DA SE ŠTITITE OD KORONA VIRUSA, A OVO NIKO NE POMINJE: Najveći izvor zaraze svaki dan prinosite ustima!
Foto: Profimedia

zaštita od virusa

SVI PRIČAJU KAKO DA SE ŠTITITE OD KORONA VIRUSA, A OVO NIKO NE POMINJE: Najveći izvor zaraze svaki dan prinosite ustima!

Društvo -

Korona virus je definitivno najvažnija tema kojom se proteklih dana bave svi svetski mediji, a razlog je veliki broj zaraženih i umrlih širom sveta. Nažalost, ovaj virus stigao je i u Srbiju pa smo tako svi mogli da čujemo koje su to mere koje treba da upražnjavamo kako se ne bi zarazili. Najvažnija je higijena, a svi stručnjaci upozoravaju na redovno pranje ruku. Međutim, jedna stvar se retko pominje a to može biti veoma opasan prenosilac korona virusa.

Radi se o mobilnom telefonu, koji svi koristimo svakodnevno i prinosimo ga ustima. Američka nacionalna medicinska biblioteka objavila je studiju prema kojoj se na telefonima nalazi veliki broj mikroba a pranje ruku ništa ne znači, ako posle toga dodirnete prljav telefon. Štaviše, korona virus može da se zadrži na rukama ili stolu nekoliko minuta, što je sasvim dovoljno da preko prljavih ruku ili tokom razgovora dospe na vaše lice ili usta.

Zbog toga, sem higijene ruku veoma je važno da dezinfikujete i vaš telefon kao i sve što dolazi u dodir sa licem, poput naočara. Stručnjaci preporučuju da se za čišćenje telefona koristi krpica navlažena malom količinom tople vode sa sapunom, a da se pre toga isključi uređaj. Naravno, treba izbegavati sve otvore na telefonu.

Proizvođači ne preporučuju sredstava za čišćenje jer mogu da oštete premaze koji štite od otisaka na ekranima ali se to može rešiti kupovinom jeftinih zaštita za ekrane, koje možete brisati. Te zaštitne ekrane možete prebrisati čak i običnom maramicom umočenom u alkohol.

Možda je najbolje da koristite slušalica jer su one mnogo manje i lakše ih je čistiti, a takođe su i otpornije na sredstva za čišćenje. Njih i ne dodirujete tako često, pa se samim tim smanjuje i mogućnost da se nastani virus na njima i tako ugrozi vaše zdravlje.

(Kurir.rs/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track