Najnovije vesti

TURISTIČKI ARANŽMANI NISU UGROŽENI: Yuta apeluje na strpljenje putnika i očekuje pomoć države!

Aleksandar Seničić: Traže se rešenja

TURISTIČKI ARANŽMANI NISU UGROŽENI: Yuta apeluje na strpljenje putnika i očekuje pomoć države!

Društvo

BEOGRAD - Dve trećine turističkih aranžmana za proleće u inostranstvu otkazano je, a budući da agencije nisu u mogućnosti da zbog situacije u kojoj su se našle vrate novac, razmatraju se i traže moguća rešenja kako da putnicima uplaćeni aranžmani ne propadnu, kažu u Nacionalnoj asocijaciji turistickih agencija JUTA.

Direktor Aleksandar Seničić kaže za Tanjug da bi jedna od opcija mogla da bude dodela vrednosnih vaučera kako bi građani svoje aranžmane mogli da iskoriste kasnije, narednih meseci kada se situacija sa korona virusom smiri.

"Oko 75.000 aranžmana je već otkazano i putnici koji se javljaju agencijama čine to da bi otkazali aranžmane, a gotovo niko ih ne zakazuje i ne interesuje se za putovanja zbog virusa", objasnio je Seničić.

Putnici, kako navodi, imaju razloga da traže povraćaj novca, ali turističke agencije nisu u mogućnosti da ga vrate jer su ga uplatili dalje stranim partnerima koji su praktično u istoj situaciji.

foto: Shutterstock

"Videćemo da li to može da se prolongira za neki drugi termin, razmatramo i mogućnost da im se daju vrednosni vaučeri koje bi mogli da iskoriste narednih meseci. Pokušavamo da predupredimo problem i razmatramo moguće opcije kako ni putnici, a ni agencije ne bi imale štetu, što je veoma teško", kaže sagovornik Tanjuga.

Ističe da bi povraćaj novca za veliki broj agencije, a naročito za one manje značio praktično bankrot.

Putnici, kaže, zato moraju da imaju strpljenja jer su ovo okolnosti za koje nisu odgovorne agencije, kojima je sada praktično ugrožena dnevna likvidnost.

"Uputili smo molbu nadležnima da vidimo da li država može da pomogne turističkom sektoru koji je najviše pogođen i očekujemo razgovore i odgovor kako možemo da prevaziđemo probleme", kaže Senicić.

On kaže i da je za očekivati da se ljudi plaše, da aviokompanije otkazuju letove, hoteli takođe ne mogu da vrše povraćaj novca, imaju gubitke...

Seničić kaže da su pretežno otkazani arranžmani za Italiju, i zemlje gde ima dosta obolelihi od korona virusa.

Imamo dosta otkazanih aranžmana za Španiju autobusom jer se prolazi kroz neke od zemljama u kojima ima masovnog oboljevanja ljudi, kaže on.

Kako ističe, ne treba dizati pazniku i otkazivati aranžmane za leto jer, agencije neće zloupotrebljavati situaciju već će nastojati da izađu u susret putnicima.

Ne postoji nijedan razlog da se za leto otkazuju aranžmani naročito za Grčku, ili recimo Egipat, rekao je Senicić.

(Kurir.rs / Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...