KORONA VIRUS DONEO NOVE PROPISE NA GRANICI: Ko ulazi u Srbiju mora obavestiti službenike u kojim je zemljama boravio
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

preventivne mere

KORONA VIRUS DONEO NOVE PROPISE NA GRANICI: Ko ulazi u Srbiju mora obavestiti službenike u kojim je zemljama boravio

Društvo -

Već posle prvih registrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji predviđene su adekvatne mere prevencije i zaštite koje, između ostalog, podrazumevaju i određene izmene u radu MUP, rekao je na RTS direktor policije Vladimir Rebić.

Preventivno su zatvorena 42 manja granična prelaza, a iz policije apeluju na državljane Srbije koji se vraćaju u zemlju da na graničnim prelazima informišu službenike MUP u kojim su zemljama boravili.

Direktor policije Vladimir Rebić je rekao za RTS da je vlada donela odluku da se zabrani ulazak putnicima iz jedne kineske provincije, iz jednog grada u Južnoj Koreji, iz kantona Tićino u Švajcarskoj i svim stranim državljanima koji dolaze iz Italije, Irana i Rumunije.

Ova zabrana se ne odnosi na vozače teretnih vozila u međunarodnom drumskom saobraćaju.

"Ukoliko postoji prevoz sa dozvolom nadležnih organa, koji se odvija iz Rumunije i Italije sa konačnom destinacijom u Republici Srbiji, teretna vozila mogu ući u Srbiju uz poseban nadzor sanitarnog inspektora", istakao je Rebić i dodao da se teretnim vozilima u tranzitu kroz Srbiju dozvoljava prolaz u trajanju od 12 sati.

Do sada, kaže Rebić, na graničnim prelazima nisu evidentirane problematične situacije sa putnicima kojima je zbog mera vlade Srbije bio zabranjen ulazak u zemlju. Direktor policije je naveo da će pod posebnim nadzorom biti i državljani Srbije koji žive u Srbiji, a za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

"Odluku o tome donosi sanitarni inspektor i nakon toga oni se sprovode u zdravstvenu ustanovu", kazao je Rebić.

Privremeno su zatvorena 42 manja granična prelaza kako bi se sprovela efikasnija kontrola i bolja zaštita građana Republike Srbije od osoba koje su u inostranstvu mogle biti zaražene virusom.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja