ČUVAJTE PLASTIKU: Najviše kartica opelješeno u inostranstvu
Foto: Shutterstock

NBS UPOZORAVA

ČUVAJTE PLASTIKU: Najviše kartica opelješeno u inostranstvu

Društvo -

Fakti: Dina kartica minimalno je zloupotrebljena, a čak 85 odsto neodobrenih transakcija preko računa naših građana izvršeno je van naše zemlje

Od svih prijavljenih slučajeva zloupotrebljenih platnih transakcija u 2019. godini, preko 85 odsto izvršeno je u inostranstvu, podaci su Narodne banke Srbije.

- Zloupotrebe DinaCard karticama u ukupnim zloupotrebama svih kartica izdatim u Srbiji, u 2019. godini, učestvuju sa samo 5,03 odsto u broju transakcija i samo 4,37 odsto u prometu, dok se sve ostale zloupotrebe odnose na kartice inostranih brendova izdate u našoj zemlji - poručuju iz centralne banke za Kurirov Potrošač.

Iz NBS kažu da, na osnovu podataka koje su banke dostavile za januar i februar tekuće godine, nije primećen rast zloupotreba transakcija i one i dalje čine simboličan procenat u odnosu na ukupan broj transakcija u DinaCard sistemu (manje od 0,001%).

- Više od polovine prijavljenih zloupotreba odnosi se na transakcije na bankomatima, što praktično znači da je PIN bio dostupan uz karticu, pri čemu treba imati u vidu da, u ovakvim slučajevima, čip na platnoj kartici ne pruža dodatnu zaštitu u odnosu na kartice s magnetnim zapisom - navode i iz centralne banke.

NBS je preduzela mere kojima se od banaka zahteva da podrže prihvatanje DinaCard čip kartica na svim svojim terminalima (što je i omogućeno u 2019), kao i da od marta 2020. nove DinaCard kartice izdaju sa čip tehnologijom.

ČINJENICE

ŠTA AKO VAM UKRADU ILI IZGUBITE KARTICU

  • O tome odmah obavestite banku koja je izdala karticu
  • Ako se gubitak desi tokom neradnog dana ili noću, pozovite korisnički servis banke koji je korisnicima kartica na raspolaganju 24 časa dnevno
  • Broj korisničkog centra koji se nalazi na poleđini kartice zapišite i negde sačuvajte, kako bi se gubitak kartice mogao odmah prijaviti

Ko snosi gubitke

BANKA VRAĆA PREKO 3.000 DINARA

U skladu sa Zakonom o platni uslugama, vlasnik kartice snosi gubitke koji proističu iz izvršenja neodobrenih platnih transakcija do iznosa 3.000 dinara, ako je kartica zloupotrebljena njegovom nemarnošću. - Teret dokazivanja je na banci, tj. banka je ta koja mora da dokaže da je neodobrena platna transakcija nastala kao posledica izvršene prevarne radnje platioca ili neispunjenja njegovih obaveza usled njegove namere ili krajnje nepažnje - podsećaju iz NBS.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track