PRISTUP UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Pravosudni organi će poštovati mere Vlade
Foto: Kurir

OZBILJAN

PRISTUP UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Pravosudni organi će poštovati mere Vlade

Društvo -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) očekuje da se pravosudni organi ponašaju odgovorno i oprezno, poštujući i sprovodeći sve mere Vlade Srbije radi sprečavanja pojave i širenja koronavirusa.

- UST poštuje mišljenje svih onih koji u dobroj nameri ukazuju da se u sudovima i tužilaštvima okuplja veći broj ljudi, ali smatra da se na čelima pravosudnih institucija nalaze ljudi koji će rad ovih institucija uskladiti s preporukama Vlade, uvažavajući sprecifičnosti u radu pravosudnih organa - navodi se u saopštenju predsednika UST Nenada Stefanovića.

UST apeluje da građani postupaju po propisima, odlukama i naredbama kojima se određuju mere za sprečavanje i suzbijanje epidemija i istovremeno pravovremeno ukazuje da krivično zakonodavstvo sankcioniše lica koja za vreme epidemija ne postupaju u skladu s navedenim aktima, a naročito ukoliko usled takvog ponašanja dođe do prenošenja zarazne bolesti.

Opomenut prethodnim iskustvima, UST ukazuje i na krivičnu odgovornost lica koja iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnji izazovu paniku, odnosno na taj način osujete ili znatno otežaju sprovođenje odluka i mera državnih organa, što krivično zakonodavstvo prepoznaje kao zakonska obeležja krivičnog dela izazivanje panike i nereda.

UST je siguran da će pravosudni organi efikasno obaviti svoj posao, prihvatajući postojeće stanje kao samo jedan od rizika s kojim se u praksi susreću.

Kurir.rs/ Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track