POZIV GRAĐANIMA: Dajte krv, naredni period kritičan
Foto: Profimedia

Institut za transfuziju krvi Srbije

POZIV GRAĐANIMA: Dajte krv, naredni period kritičan

Društvo -

BEOGRAD - Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je sve građane koji se osećaju dobro i koji nemaju respiratorne infekcije da dobrovoljno daju krv u narednom periodu, posebno nakon što je u zemlji proglašena vanredna situacija zbog virusa korona.

Milica Jovičić iz Instituta kaže da je naredni period kritičan i dodaje da se u nedeljama koje slede očekuje veliki pad u odzivu dobrovoljnog davanja krvi.

"Od jutros je 14 dobrovoljnih davalaca dalo krv i negde očekivano ulazimo u vrlo dramatičan period", rekla je Jovičić. Kako je kazala, dobro je što korona virus ne utiče na bezbednost krvi, jer se u njoj ne nalazi.

Prema njenim rečima, neophodno je 200 do 250 jedinica krvi dnevno da se prikupi da bi se zadovoljile osnovne potrebe za zalihama.

"Juče je Institut za transfuziju krvi prikupio 150 jedinica krvi, i od četvrtka ulazimo u kritičnu stuaciju, ukoliko se broj davalaca ne stabilizuje na 200 dnevno", napominje Jovičić.

Dodaje da su uvek deficitarne negativne krvne grupe i naglašava da su zalihe u ovom trenutku stabilne za potrebe koje su sada minimalne. Jovičić je istakla da su brojne akcije dobrovoljnog davanja otkazane i dodala da će u narednom periodu u saradnji sa Crvenim krstom Beograda i gradskim štabom za vanredne situacije biti otvoreno nekoliko punktova na teritoriji grada, kako bi se ekipe približile sugrađanima.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track