TRI PACIJENTA IZ KIKINDE NA RESPIRATORIMA: Svi prebačeni u Novi Sad na dalje lečenje! VIŠE OD 100 KIKINĐANA U IZOLACIJI
Foto: S.U.

pod nadzorom

TRI PACIJENTA IZ KIKINDE NA RESPIRATORIMA: Svi prebačeni u Novi Sad na dalje lečenje! VIŠE OD 100 KIKINĐANA U IZOLACIJI

Društvo -

KIKINDA- Epidemiološka situacija izazvana korona virusom u Kikindi nije povoljna. U ovom gradu je prisustna lokalna transimisija bolesti. To je potvrdila epidemiolog dr Sandra Radlović, direktorka kikindskog Zavoda za javno zdravlje:

- Trojica pacijenata iz Kikinde nalaze se na Infektivnoj klinici KC Vojvodine u Novom Sadu i oni su na respiratoru, dok se u našem gradu više od 100 osoba nalazi u izolaciji. Oni su ostvarili brojne kontakte u kikindskoj bolnici, Domu zdravlja i u svojim firmama. Popisali smo sve bliske kontakte i oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor.

To znači da 14 dana, koliki je maksimalni period inkubacije, moraju da budu u kućama, da nemaju kontakte sa svojim ukućanima i da poštuju sva lekarska uputstva. Kontaktiramo ih dvaputa dnevno i zasad su svi dobro, i još nikome se nisu pojavil simptomi- rekla je dr Radlović i dodala da nekima od njih period inkubacije ističe za dva dana, a drugima u narednih pet:

foto: S.U.

- Nadamo se da će svi biti dobro. U slučaju pojave bilo kakvih simptoma, prvo treba telefonom da se jave izabranom lekaru ili epidemiologu. U ovom trenutku niko ne može da kaže u kom pravcu će se odvijati dalja epidemiološka situacija. Od nas samih zavisi ishod, pa zato molim sve građane da se pridržavaju svih propisanih mera, poštuju uputstva koja su dostupna na svim medijima i savete lekara. To se naročito odnosu na osobe starije od 65 godina- rekla je dr Radlović i nastavila:

- Najvažnije je da jedni druge slušamo i da prekinemo lanac infekcije. Dakle, ostani te u vašim kućama i stanovima i ne izlazite bez preke potrebe. Ove i druge poruke moje kolege upućuju građanima koji nas svakodnevno zovu. Kol centar našeg ZZJZ ima tri broja, a dnevno imamo 1.500 poziva- kazala je dr Radlović i pozvala ljude da redovno peru ruke, provetravaju prostorije i da budu u izolaciji:

foto: S.U.

- Sada nije vreme za druženja i okupljanja. Stariji treba da kontaktiraju kol cente lokalne samouprave ili naše ustanove, a starijima će se sve biti doneto do kućnog praga. Mi lekari smo solidarni, ispomažemo se, a našoj bolnici stigla je stručna pomoć. Zato vas molim sda ne izlazite uz kuća- apelovala je dr Radlović.

Kurir. rs/S.U.

Foto S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track