KAKO PREŽIVETI KARANTIN TOKOM KORONE: Poslušajte savet psihoteraputa, recite sebi ove tri stvari UVEK IMA GORE (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

borite se sa psihom

KAKO PREŽIVETI KARANTIN TOKOM KORONE: Poslušajte savet psihoteraputa, recite sebi ove tri stvari UVEK IMA GORE (VIDEO)

Društvo -

Ako imate problem sa izolacijom, strahom od virusa i moguće katastrofe, poslušajte savete psihologa i ličnog trenera Mie Popić, koje ona koristi da bi se lakše nosila sa ovom situacijom.

Mia je, kako kaže, samohrana majka četvorogodišnje devojčice koja ne ide u vrtić, dok su joj roditelji stariji od 65 godina. U tim okolnostima, oslonjena je samo na sebe i evo kako se hrabri i šta govori sebi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Ne postoji gore i teže stanje za čoveka nego da bude udaljen od drugih i odsečen od sveta. Da bi to prevazšli, najpre se setimo da postoje mnoge gore stvari koje smo prošli u životu. Ja sam prošla rata, bombardovanja, otkaz. Ovo se u psihologiji zove tehnika razužasavanja. Zamislite dakle neki gori događaj od ovoga, koji nije mnogo verovatano ali je moguć, ili se setite nečega što ste već prevazišli,i setite se da ste imli snage za to. Takođe, setite se ove izreke: "Ako život ima smisla, onda i patnja ima smisao jer je i ona neizostavan deo života", kaže Mia.

Ona kaže i da je bolje da slobodno vreme koje sada imam je bolje da korostim tako što ću čitati, nego što ću gledati društvene mreže, jer one izazivaju uznemirenje sa svakojakim informacijama

- Videla sam da mogu da pametnije koristim svoje vreme, kaže Mia.

Dakle, tri su stvari koje nam mogu pomoći: prvo, zapamtite da uvek može gore, prošli smo kroz teže stvari, sva patnja mora da ima smisao, zbog ličnog i opšteg dobra, a treće, naučimo da brinemo o sebi i drugima.

- Italijani kažu ostajemo udaljeni ali ujedinjeni, kaže na kraju svoj videa Mia Popić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track