Najnovije vesti

FORMIRAN KRIZNI ŠTAB: Evo šta će biti sa Srbima trenutno zatočenima u inostranstvu
Foto: EPA

USLED OTKAZIVANJA LETOVA

FORMIRAN KRIZNI ŠTAB: Evo šta će biti sa Srbima trenutno zatočenima u inostranstvu

Društvo
11:30h

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas formiran krizni Štab za pomoć ljudima koji se nalaze u inostranstvu i poručio da se spoljna politika trenutno svodi na borbu protiv korona virusa.

On je na TV Prva ponovo apelovao na naše državljane u dijaspori da ne dolaze u Srbiju i objasnio da se pomoć kriznog štaba odnosi na hitne slučajeve.

Naveo da je bilo uznemirujućih informacija da će naše ljude proterati sa Malte što, kako kaže, nije tačno.

On je dodao da država pokušava da pomogne onima koji su se zatekli u inostranstvu, a reč je o izuzetnim slučajevima, grupama turista, bolesnima koji se se lečili u inostranstvu da se vrate, ali je sad to postalo pomalo nemoguće zbog letova.

"Apelujem na naše ljude koji žive u inostranstvu i imaju boravišnu dozvolu tamo. Nije reč o turistima koji sad imaju problema da prežive. Ima tu dnevnih problema, od toga da li će proći 90 dana u EU, ali sve te stvari će se suspedovati, ne treba oko toga da brinu", poručio je Dačić za TV Prva.

Situacija je, kaže, takva da se suspednuje gotovo sve.

Prema njegovim rečima, spoljna politika se trenutno svodi na borbu protiv korona virusa, sve spoljne aktivnosti su ukinute, a iako se vode, to se čini putem video konferencija ili telefonskih poziva.

"Kontaktiramo uglavnom na ovu temu. Po nalogu predsednika se trudimo da naša zemlja dođe do određenih medicinskih sredstava, opreme i lekova", rekao je Dačić.

On je dodao da Vlada zaseda više puta dnevno i donosi odluke u zavisnosti od situacije sa krajnjim ciljem da u Srbiji ne bude mrtvih od korona virusa.

"Ja sam bio u Kini u vreme epidemije kada je ovde bilo mirno i kada su mnogi u Evropi nevoljno gledali na mere koje je Kina preduzimala, ali te mere su donele rezultate, Kina je savladala epidemiju i to je recept koji je dala svima kako da se bore".

On je istakao da u sprečavanju širenja virusa Vlada preduzima mere kao i kod drugih država - ograničava se kretanje, zatvaraju granice, ukida se avio pa čak i putnički saobraća i dodao da se u vanrednom stanju donose mere koje ograničavaju neka ljudka prava i slobode, ali da je to neophodno.

Dačić je ocenio da su mere zabrane i ograničenja kretanja za sada dale rezultate i to se očekuje. Kada je reč o spoljnoj politici, i ona se, dodao je svela na razgovor o virusu COVID 19, telefonske i video razgovore o nabavci opreme i lekova.

(Tanjug/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...