BANKA HRANE I KOD NAS: Volonteri već u akciji, humanitarci aktivni po celoj Srbiji
Foto: Kurir

humano

BANKA HRANE I KOD NAS: Volonteri već u akciji, humanitarci aktivni po celoj Srbiji

Društvo -

Kod nas, kao i i svetu postoji organizacija Banka hrane koja se bavi prikupljanjem namirnica kojima uskoro istice rok i distribuira ih najugroženijim socijalnim kategorijama, starijim osobama od 65 godina i bolesnima.

Prema rečima Milana Mratinkovića, predsednika ovog urduženja, u ovim novim okolnostima, kada je globalni problem zaraze korona virusom uveliko došao i kod nas, uz pomoć volontera iz beogradskih opština, dostavljaju donirane namirnice na kućne adrese najugroženijih građana po celoj Srbiji.

Zahvaljujući munjevitoj reakciji člana gradskog veća Dragomira Petronijevića i predsednika skupštine Nikole Nikodijevića veliki broj volontera iz Beograda se iz dana u dan pridružuje sve više mladih ljudi. Gerontološki centri, škole za decu sa posebnim potrebama, udruženja gluvih i i gluvonemih osoba, samo su neke od adresa sa spiska za dostavu Banke hrane Beograd.

- Cilj nam je da raširimo mrežu što više, kako bismo u nekom trenutku stigli do svakog od pola miliona ljudi ispod granice siromaštva u Srbiji - rekao je Martinković.

Naravno i pre svega, strogo se vodi računa o uputstvima i merama koje je propisala Vlada Republike Srbije, roba u magacinima mora da odstoji 24 sata pre početka distribucije, kontorlise se zdravstveno stanje volontera, a korišćenje maski i dezinfekcionih sredstava je obavezno, uz posebnu napomenu o pranju ruku.

U Srbiji, prema nekim procenama, kompanije bace ili otpišu kao škart, oko 247 hiljade tona hrane godisnje, te bi se od toga moglo pripremiti 3 obroka dnevno za najugrozenije i bolesne.

Banke hrane postoje svuda u svetu, raspolažu sa velikim brojem magacina, još većim brojem vozila i vozača. U Italiji je ovo udruženje od izuzetne pomoći, obzirom na tešku situaciju koja ih pogađa brzim širenjem zaraze korona virusom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track