STIŽE NOVA POMOĆ OD BRAĆE: Još deset aviona nam dolazi iz Kine
Foto: Ana Paunković

OD NEPROCENJIVOG ZNAČAJA

STIŽE NOVA POMOĆ OD BRAĆE: Još deset aviona nam dolazi iz Kine

Društvo -

Avionom Er Srbije sinoć su na beogradski aerodrom stigli stručnjaci i medicinska pomoć iz Kine, a planirano je da još oko deset aviona dopremi pomoć iz te zemlje.

Dok je "erbas A-330" sinoć leteo ka Beogradu, još jedan avion Er Srbije, "erbas A320" krenuo je juče ujutru u 6.15 za Šangaj po drugu turu pomoći.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je sinoć kineskom predsedniku Siju Đinpingu, Komunističkoj partiji Kine i kineskom narodu na medicinskoj pomoći koja je sinoć došla u Srbiju.

Vučić je na aerodoromu "Nikola Tesla", po dolasku prvog aviona iz Kine, istakao da je sve to besplatna pomoć i velika podrška Kine.

Predsednik je izrazio i zadovoljstvo što Srbija ima avione A-330 i A-320, kojima ovolika pomoć može da se dopremi.

U paketima na kojima piše "čelični prijatelji, delimo dobro i zlo", nalaze se maske, rukavice, zaštitna oprema i, što je najvažnije, u Srbiju je stiglo i šestoro vrhunskih epidemiologa iz područja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji virusom korona.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je da će kineskim stručnjacima domaćin biti Ministarstvo odbrane i da je već napravljena satnica gde će oni sve boraviti i koje edukacije će sporovoditi na klinikama.

"Do sada je održano desetak video-konferencija sa kineskim stručnjacima, što je pomoglo u uvođenju novih mera za sprečavanje širenja virusa i načinu lečenja. Njihova pomoć će biti od izuzetnog značaja," rekao je Vekić i naveo da će kineski medicinari primeniti u Srbiji neke svoje metode i iskustvo u vezi sa lečenjem zaraženih od korona virusa.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track