Najnovije vesti

NI VREME NAM NE IDE NARUKU: U hladnim danima BRŽE se širi virus korone
Foto: Zorana Jevtić

baba marta

NI VREME NAM NE IDE NARUKU: U hladnim danima BRŽE se širi virus korone

Društvo

Hladno vreme koje nas je zadesilo na samom početku proleća pogoduje širenju koronavirusa, budući da se stručnjaci slažu da je toplije vreme „neprijatelj“ respiratornih virusa.

Srbija će sasvim sigurno ove nedelje imati skok u broju zaraženi i ovaj hladni talas će imati svog udela u tome. Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava za Kurir da je srećna okolnost po nas to što su niže temperature i sneg samo kratka epizoda.

- Da je reč o dužem hladnom periodu, sigurno bi pogodovao širenju respiratornih virusa kakav je i koronavirus. Svima njima pogoduje hladno i suvo vreme. Ovi virusi se u uslovima snega i kiše brže vežu za vodu i brže se talože na tlo. Koronavirus je nova bolest koja može da ignoriše vremenske uslove. Mi to još ne znamo - naglašava naš sagovornik.

Na društvenim mrežama pojavilo se upozorenje da sneg pomaže širenju koronavirusa, a doktor Predrag Kon je izjavio da on duže opstaje na nižim temperaturama, ali da je pranje ruku dovoljna zaštita. - Virus se nalazi u sekretima čoveka i ukoliko on zagadi snežnu površinu, sigurno da će opstati duže. Međutim, ne vidim da je nešto toliko opasno, ako se posle toga operu ruke. Dakle, pranje ruku je ključno i u ovom slučaju - istakao je doktor Predrag Kon.

Kurir.rs/ I. K.  Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...