KON OBJASNIO RAZLIKU IZMEĐU IZOLACIJE I SAMOIZOLACIJE: Evo šta se dešava ako je samohrani roditelj pozitivan na koronu
Foto: Tanjug Printscreen

vanredno stanje zbog korone

KON OBJASNIO RAZLIKU IZMEĐU IZOLACIJE I SAMOIZOLACIJE: Evo šta se dešava ako je samohrani roditelj pozitivan na koronu

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da osposobljavanjem prostorija Beogradskog sajma za hospitalizovanje pacijenata zaraženih korona virusom, prestaje kućna izolacija, ali da ne prestaje kućna samoizolacija.

foto: AMG

Kon je naveo da se kućna izolacije sprovodi u odnosu na nekoga ko je pozitivan, dok je samoizolacija "zaštitna" i odnosi se na nekoga ko je imao kontakt sa nekim ko je zaražen.

foto: Mondo.rs

On je ocenio da prostor na Beogradskom sajmu "na prvi pogled deluje kao da želi da odbije nekoga od izolacije".

Prema njegovim rečima, neophodno je odvojiti osobe koje su pozitivne na taj virus i rekao da je prostor na sajmu "upristojen" i da "liči na jedan smeštaj koji je prihvatljiv".

Dodao je da osoba koja ode u izolaciju štiti svoju porodicu, jer dok je osoba, pozitivna na korona virus, u svom stanu "mora da ima posebne uslove", koji, kako je ocenio, "nisu za sada bili dovoljni".

"Mora da ima zasebnu sobu i da se potpuno izoluje od ostatka porodice. Naša iskustva pokazuju da to ne ide baš tako, jer se virus širio iako se osoba izolovala u drugoj sobi", naveo je Kon.

Kon je kazao da se dogodio slučaj da su oba roditelja bili pozitivni na korona virus, a da su u tom slučaju lekari, uz saglasnost majke, dete odvezli u unutrašnjost Srbije kod nekoga od rođaka.

Kon je to rekao odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko bi na taj virus bila pozitivna osoba koja je samohrani roditelj ili ukoliko bi oba roditelja bila pozitivna - da li bi bili hospitalizovani i šta bi se dogodilo sa decom.

On je rekao da se "ne sme dogoditi" da dete ostane samo kao ni da se hospitalizuju roditelji čija deca nemaju gde.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track