Najnovije vesti

RAZRAĐUJE SE VIŠE MODELA POLAGANJA MALE MATURE: Upis u srednju na osnovu uspeha kao posle NATO bombardovanja?
Brine o đacima... Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Opcije

RAZRAĐUJE SE VIŠE MODELA POLAGANJA MALE MATURE: Upis u srednju na osnovu uspeha kao posle NATO bombardovanja?

Društvo

Štampamo testove, probna matura će biti u jednom periodu kao signal da učenici sebe preispitaju, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević

Osmaci će probu male mature raditi onlajn, dok za kompletno onlajn polaganje prave mature nemamo uslova, nismo zreli još uvek za to. Za upis u školu i polaganje prijemnog razrađuje se i istražuje više modela, a jedan od njih je i na osnovu uspeha učenika iz osnovne škole, najavio je za Kurir ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naglasio da će se proba male mature simulirati sigurno na jedan od načina, kao i da se trenutno istražuje koliko đaka kod kuće ima tehničkih mogućnosti za onlajn polaganje.

- Štampamo testove, probna matura će biti u jednom periodu kao signal da učenici sebe preispitaju. Deca uvek vole da vide ocenu, dobiće sve to, uradiće, poslaće nastavnicima, koji će pregledati. Proba služi da sam kandidat vidi da li je sve savladao ili nije, a ono gradivo koje nije savladao da pojačamo, pa bismo, recimo, subotom emitovali na programu pojačane sadržaje kako bi mogli da vežbaju. Imamo tri meseca ispred sebe, tako da ćemo regularne modele polaganja sigurno ostaviti za kasnije - rekao je Šarčević.

foto: Tanjug

Pitanja na testovima će biti u skladu s okolnostima. - Moraćemo da postavimo pitanja iz perioda do 15. marta na jedan način, a od 15. marta do 15. juna na drugi, da se uspostavi balans u težini onoga što su učili dok su išli u školu i onoga što uče onlajn. Imamo u vidu da deca rade pod otežanim uslovima - naveo je Šarčević.

Naglasio je da nemamo uslova da se pravo polaganje mature radi onlajn: - Za pravu maturu odlažemo odluku kakva će biti dok ne uđemo u maj ili jun, ali se svakako razmatraju modeli polaganja. Sve zavisi od špica epidemije, ako bude u aprilu i maju, onda možemo da pravimo bolje prognoze. Ima raznih modela, imamo i uspeh dece iz škole, za sedam godina i ove dve trećine dok su išli na nastavu. Upis po uspehu bio je 1999. nakon NATO bombardovanja jer tada nije moglo drugačije, ali se tada napravila čitava ujdurma, te su nastavnici svima zaključivali veće ocene, što sad ne bi smeo biti slučaj.

Poruka nastavnicima

IMAJTE VIŠE RAZUMEVANJA, ALI NE SPUŠTAJTE KRITERIJUME

Ministar se osvrnuo i na pismo psihologa Milke Karaklajić iz Ivanjice, koja je nastavnicima poručila da ne treba previše da opterećuju đake i da ih ne zatrpavaju materijalima: - Ne moraju da spuste kriterijume, ali da imaju više razumevanja. Ako im đak kaže da su dobili ove nedelje mnogo zadataka, onda će razredni starešina da iskomunicira sa svojim kolegama. Slažem se s psihologom da svi moraju da imaju senzibilitet, ali moramo biti svesni da je dobro što je ovo urađeno jer bi deca u suprotnom igrala igrice kod kuće, a ovako će nešto naučiti.

Kurir.rs/ Mina Branković  Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...