MINISTARSTVO PROSVETE: Đaci u Srbiji neće ostati bez raspusta, samo je smanjen broj dana
Foto: Profimedia

oglasili se

MINISTARSTVO PROSVETE: Đaci u Srbiji neće ostati bez raspusta, samo je smanjen broj dana

Društvo -

Učenici neće ostati bez raspusta, već je broj dana raspusta smanjen kako bi se uz što manje dodatnih napora završla nastavna godina kada situacija bude normalizovana, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Proleći raspust za učenike osnovnih i srednjih škola umesto deset dana trajaće četiri dana, a Ministarstvo navodi da je promena kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole za školsku 2019/2020. zasnovana na ukupnim merama Vlade Srbije u vreme vanrednog stanja i naporima da se u narednim nedeljama obezbedi da građani što manje izlaze iz kuće zbog širenja korona virusa.

“Postoji zasnovana stručna procena da bi u navedenom vremenskom periodu moglo da dođ do povećanja rizika od širenja epidemije”, navodi se u saopštenju.

Promena kalendara je, objašnjavaju, rezultat stručne procene i zasniva se na zakonskim ovlašćenjima resornog ministra.

Poručuju da je odluka o izmeni kalendara doneta isključivo u interesu zaštite nastavnika i učenika u vreme vanrednog stanja i pandemije i u situaciji kada je odložen početak drugog polugodišta, zbog naglog povećanja broja obolelih od sezonskog gripa.

“Raspust je namenjen učenicima, a ne i zaposlenima u školama. Izmenom kalendara učenici ne ostaju bez raspusta, već je smanjen broj dana raspusta kako bi se stvorio dodatni prostor da učenici i nastavnici uz što manje dodatnih napora završe nastavnu godinu kada situacija bude normalizovana”, saopštava Ministarstvo.

Kako se navodi, u vreme vanrednog stanja, kada se i nastava i učenje realizuju na drugačiji način, Ministarstvo redovno daje podršku nastavnicima i učenicima kada je reč o racionalnom korišćenju radne energije i vremena i ukazuje da je važno da se obezbedi kontinuitet komunikacije škola i porodica.

Školskim kalendarom predviđeno je da prolećni raspust traje od 11. do 20. aprila, a izmenama neradni dani će biti od 17. do 20. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track