MINISTAR NEDIMOVIĆ: Brašna, kvasca i ostalih namirnica ima dovoljno
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Brašna, kvasca i ostalih namirnica ima dovoljno

Društvo -

Pokrenuta proizvodnja u Senti gde je za sedam dana, ističe, proizvedeno 240 tona kvasca

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da u Srbiji ima dovoljno brašna, kvasca i ostalih životnih namirnica za kojima je tražnja porasla tokom pojave korona virusa.

Nedimović je za TV Pink rekao da samo tri najveća proizvođača brašna u Srbiji zadovoljavaju potrebe cele zemlje i da zemlja ima određenu količnu brašna i za izvoz u zemlje regiona.

Podsetio je da je proteklih dana bila velika tražnja i za kvascem, koji se, kaže Nedimović, uglavnom uvozio iz Mađarske i Hrvatske i nije bilo proizvođača u našoj zemlji, te je zbog toga pokrenuta proizvodnja u Senti gde je za sedam dana, ističe, proizvedeno 240 tona kvasca.

- U sredu je kvasca bilo u 1.000 pekara, onda je krenula distribucija u trgovinskim lancima širom zemlje i u Prijepolju, Leskovcu, Pirotu, Valjevu... Ovim smo pokazali da ono što je bio uvozni proizvod, sada postaje proizvod koji ćemo moća da izvozimo, rekao je Nedimović za TV Pink.

Ocenjuje da su ova vremena pokazala da je hrana najvažniji resurs Srbije, dodajući da možda nemamo naftu, more ili zlato, ali da imamo hrane za ceo region.

Nedimović je podsetio da je u vreme korone pokrenuta još jedna važna proizvodnja, a to je natrijum hipohlorida u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, za koji je Svetska zdravstvena organizacija rekla da je najbolje dezinfekciono sredstvo portiv virusa korona, dodajući da se to sredstvo doprema u kliničke centre u Srbiji.

Osim toga, dodao je, u Župi u Aleksandrovcu je počela i proizvodnja 75 procentnog alkohola gde je juče proizvedeno 10.000 litara, a danas isto toliko, i koja se, takođe, dostavlju zdravstvenim ustanovama.

Govoreći o setvi, Nedimović je rekao da poljoprivrednici imaju dovoljno semena, nafte i đubriva i napomenuo da će država imati razumevanje za poljoprivrednike koji ne stignu da se vrate sa njiva baš do početka policijskog časa.

Ipak, ministar je apelovao na poljoprivrednike da pokušaju sve svoje obaveze da završe na vreme, jer je, ističe, sada najvažnije da brinemo o ljudskim životima.

Nedavne snežne padavine i minusne temperature su, kaže Nedimović, bile loše za jedan deo voćarstva, pre svega za kajsiju i nektarinu.

- Tu ćemo imati malo problema i tu ćemo da reagujemo kada dođe vreme, što se ostalih voćarskih kultura tiče, one su u punom zamahu i nikako na njih nije uticalo vreme koje je bilo ovih dana. Što se se tiče pakovanja jabuka za Rusiju to se odvija po planu, rekao je ministar.

Upitan o stanju u bolnicima u Sremskoj Mitrovici s obzirom da je kod dva epidemiologa iz tog grada potvređeno da su zaraženi novim virusom, Nedimović je naglasio da se virus nije uvukao u bolnice, dodajući da su svi ostali radnici koji su bili u kontaktu sa njima negativni.

- Virusa nema u bolnici, ova dva epidemiologa su radnici Zavoda za javno zdravlje koji pokriva ceo prostor Srema. Nemojte da zaboravite da se na prostoru Srema nalaze granični prelazi Batrovci i Sremska Rača. Sve što je od onih lica ulazilo iz inostranstva, ulazilo je, da tako kažem, preko njihovih ruku i sanitarnih inspektora. Tako da, mene ovo ne iznenađuju, s obzirom koliki je broj ljudi prošao, rekao je Nedimović.

Dodao je da su epidemilozi u dobrom stanju, da imaju lakše simptome, kao i da su bolnica u Sremskoj Mitrovici i Zavod za javno zdravlje u tom gradu pod kontrolom. Nedimović je rekao i da je u Sremu ukupno zaraženo sedam osoba novim korona virusom.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track