ZORAN RADOVANOVIĆ O TOKU EPIDEMIJE: Pad u drugoj polovini aprila, u maju minimalne brojke, posle još jedan talas
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

situacija složena

ZORAN RADOVANOVIĆ O TOKU EPIDEMIJE: Pad u drugoj polovini aprila, u maju minimalne brojke, posle još jedan talas

Društvo -

BEOGRAD - Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je danas da bi epidemiološka kriva u Srbiji imala strmiji uspon da nisu preduzete mere.

On je rekao da i restriktivna politika testiranja u Srbiji pokazuje da je situacija sve složenija.

"Razumno je očekivati da ta kriva u narednih 10 dana raste, u drugoj polovini aprila da počne da pada, a da u maju budu minimalne brojke", rekao je Radovanović i dodao da se posle toga može očekivati još jedan talas virusa.

On je ocenio da ako u narednih 10 dana ne bude prevelikih pritisaka na zdravstveni sistem, onda će zemlja izaći kao "pobednik".

"Ono što je razumno i što može da se očekuje je da se kriva snizi i da se razvuče na duži period", rekao je Radovanović.

On je ocenio da ako se Srbija poredi sa Italijom ili Španijom, građani se kod nas ponašaju odgovornije, ne zato što su disciplinovaniji, već zato što su videli ozbiljnost situacije u drugim zemljama.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Upitan o SMS poruci koja je stigla korisnicima Telekoma, Radovanović je rekao da misli da je cilj bio da građani više slušaju preporuke i da "ne popusti pažnja.

Na pitanje da li Srbiju može očekivati "italijanski i španski scenario", on je rekao da ne očekuje tako crnu sliku, jer smo reagovali brže, građani su više poštovali mere, a pored toga u Srbiji je epidemija počela kasnije i bliže letu.

On je rekao da misli da je priličo onespokojavajuće što na Sajmu nema tople vode i dodao da je karantin u Subotici odstupao od normi i da je smeštanje ljudi koji su došli iz inostranstva u karantin moralo drugačije da se reši.

Od proširenog testiranja Radovanović očekuje da će se lakše otkrivati širenje virusa u zajednici.

Potpunu zabranu kretanja vidi kao krajnju meru, koja bi morala pažljivo da se osmisli, a smatra da sada situacija nije toliko dramatična da bi se takva mera uvela.

(Kurir.rs/FoNet/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track