KRAJEM NEDELJE DRASTIČAN RAST OBOLELIH I UMRLIH: Epidemiolog Tiodorović najavljuje težak period u borbi protiv korone
Ilustracija, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

očekuje da zdravstveni sistem izdrži

KRAJEM NEDELJE DRASTIČAN RAST OBOLELIH I UMRLIH: Epidemiolog Tiodorović najavljuje težak period u borbi protiv korone

Društvo -

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je večeras da nadležne službe "još uvek drže pod kontrolom" epidemiju korona virusa u Srbiji.

Uz procenu da će do kraja nedelje doći do "značajnog povećanja broja obolelih i umrlih" od korona virusa, Tiodorović je kazao da zasad izgleda da je zdravstveni sistem Srbije "sasvim pripremljen" za veći broj obolelih tokom ove i možda sledeće nedelje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Ova nedelja je vrlo teška, imaćemo značajno povećanje obolelih i umrlih. Sledeće nedelje biće druga kriva ali nadamo se da ćemo do Uskrsa da stignemo sa ovladavanjem situacije, iza toga očekujem da eksponencijalna kriva krene prema dole", kazao je Tiodorović za televiziju Pink.

Naveo je da je u Srbiji počelo obimnije testiranje na prisustvo korona virusa i izneo da su stručnjaci očekivali "mnogo više" od trećine pozitivnih što je trenutni trend.

Pozvao je gradjane, posebno mlade, koji se ne pridržavaju mera Vlade Srbije za suzbijanje epidemije, da shvate da "svi moramo da se uozbiljimo".

"Veći deo stanovništva poštuje mere, ali taj mali deo koji je značajan za prenošenje infekcije, pozivamo da se uči na tudjem primeru: da nam se ne dogodi Italija ili Španija. Ništa drugo nas ne može više interesovati od sopstvenog zdravlja, a ako brinemo o svom zdravlju, brinemo i o zdravlju drugih", rekao je Tiodorović.

S druge strane, po rečima pulmologa Branimira Nestorovića, Srbija sigurno neće doživeti "italijanski scenario" s brojem obolelih i umrlih od korona virusa.

"Uvek imamo 10 ili 12 puta manje mrtvih od Italije kada se preračuna broj stanovnika, a bitna stvar je i to što kod nas najstariji gradjani nisu ugrozili zdravstveni sistem, pa imamo samo jedan slučaj pojave infekcije u staračkom domu u Zemunu", kazao je Nestorović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nemanja Nikolić

Dodao je da je u Srbiji dobro i to što je po poslednjim podacima, od ukupnog broja testiranih, 19 odsto bilo pozitivno.

A "imamo i dobre podartke iz Evrope, svuda pada procenat umrlih. Sada je momenat da ljudi u Srbiji sede u kući u ovoj i sledećoj nedelji", rekao je Nestorović.

Po poslednjim podacima, u Srbiji je 28 umrlo od korona virusa, a inficirano je ukupno 1.060 osoba.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track