PRIVREDNICI I EKONOMISTI O EKONOMSKIM MERAMA VLADE: Državo, hvala što nas spasavaš! Čuvamo radnike, biće i investicija!
Foto: Marina Lopičić

Odahnuli

PRIVREDNICI I EKONOMISTI O EKONOMSKIM MERAMA VLADE: Državo, hvala što nas spasavaš! Čuvamo radnike, biće i investicija!

Društvo -

Pomoć: Ministar Siniša Mali objasnio je da će država podneti najveći deo troška ublažavanja posledica ekonomske krize izazvane epidemijom kako bi je privreda prebrodila sa što manje posledica

Privrednici i ekonomski stručnjaci paket mera pomoći privredi i građanima Srbije u vreme vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa, vredan 5,1 milijardu evra, što je polovina godišnjeg državnog budžeta, listom ocenjuju kao odličan potez države koji će pomoći da se ne usporava privredna aktivnost.

Kako cene, ove značajne mere države trebalo bi da obezbede i nastavak direktnih investicija, uprkos nesumnjivo otežanoj ekonomskoj situaciji.

Mere se odnose na direktnu pomoć zaposlenima, prevashodno u privatnom sektoru, zatim na poreske olakšice i podršku likvidnosti privredi, kao i na direktnu pomoć svim punoletnim građanima Srbije od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Nikad jači

Kako je objasnio ministar finansija Siniša Mali, država će podneti najveći deo troška ublažavanja posledica ekonomske krize izazvane epidemijom kako bi je privreda prebrodila sa što manje posledica. - Sveobuhvatni paket mera ima za cilj očuvanje stečenog nivoa zaposlenosti i pomoć onim preduzećima koja su najviše pogođena krizom, prevashodno preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru. Srbija se sa ovom krizom bori ekonomski nikada jača - kazao je on.

Optimizam

Istakao je da država želi da unese dozu optimizma i pokaže koliko je Srbija jaka. - Sa ekonomskog stanovišta, to je dobro za povećanje potrošnje i likvidnost - zaključio je Mali.

DOSAD USVOJENE MERE

  • Odluka o emisiji dugoročnih hartija od vrednosti radi finansiranja budžetskog deficita i refinansiranja dospelih obaveza po osnovu javnog duga (55 milijardi dinara)
  • Odvojen je novac za realizaciju infrastrukturnih projekata od značaja za Srbiju (2,2 milijarde dinara), kao i novac za socijalnu zaštitu
  • Doneta odluka o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti (50 milijardi dinara)
  • Novac za direkciju za nacionalne referentne laboratorije, za bezbednost hrane... (55,6 miliona dinara)

REAGOVANJA

LJUBISAV ORBOVIĆ

predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije

foto: Beta/Milan Obradović

Dosad nismo imali ovako široke mere koje su usmerene i ka zaposlenima, pogotovo ne prema malim i srednjim preduzećima. Sada im je data mogućnost da isplate minimalne zarade naredna tri meseca, što im je veoma važno i ta mera je za svaku pohvalu.

DRAGAN ĐURIČIN

profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu

Ove mere su neophodne jer se odnose na olakšavanje funkcionisanja privrede. Akcenat je na olakšavanju uslova poslovanja, pre svega vodeći računa da je glavni makroekonomski stabilizator u situaciji ovakve krize očuvanje radnih mesta.

TOPLICA SPASOJEVIĆ

vlasnik „ITM grupe“

foto: Dragan Kadić

Ove mere su važan podstrek u ovim teškim vremenima, dobro su osmišljene na svim nivoima, a tu su i kratkoročne i dugoročne mere, te bi trebalo da se ne usporava mnogo privredna aktivnost, pogotovo u smislu novih investicija. Treba uzeti u obzir i da one moraju da se primene na jednostavan i efikasan način kako bi se izbeglo previše papirologije, kao što je to uradila NBS.

ZORAN PETROVIĆ

Američka privredna komora

foto: Youtube Printscreen

Set mera Vlade je odličan, ali treba sačekati i videti kako će one biti operacionalizovane, u čemu smo takođe spremni da pružimo podršku. Važne su mere koje se odnose na odlaganje plaćanja poreza i pomoć preduzećima, a koje će olakšati troškovnu stranu kompanijama.

UROŠ MOMIROVIĆ

direktor kompanije „Mona“

foto: Twitter Printscreen

Svakako da su mere neophodne i da je potrebno što pre ih doneti kako bi opstao sistem. Sad treba voditi računa o realnoj pogođenosti privrede, svaka grupa treba da dobije srazmerno pogođenosti, jer biće bezveze ako hemijska industrija dobije bilo kakvu pomoć, a s druge strane, neke industrije da ne dobiju dovoljno da mogu da sačuvaju zaposlene u ovo teško vreme.

DUŠAN NIKOLIĆ

udruženje Međunarodni transport

Isplata tri minimalne zarade preduzetnicima i zaposlenima u malim preduzećima, kao i osnivanje garantnog fonda koji će omogućiti bankama da plasiraju kredite privrednicima, mnogo će značiti za podizanje srpske privrede.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track