Najnovije vesti

ZORAN GOJKOVIĆ: Sve zdravstvene ustanove u Vojvodini imaju potrebnu opremu za zbrinjavanje pacijenata
Foto: BETA / Slobodan Miljević

POKRAJINSKI SEKRETAR KATEGORIČAN

ZORAN GOJKOVIĆ: Sve zdravstvene ustanove u Vojvodini imaju potrebnu opremu za zbrinjavanje pacijenata

Društvo

Klinički centar Vojvodine ima svu neophodnu opremu, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković danas i pozvao novinare da ne objavljuju neproverene informacije.

On je nakon otvaranja privremene bolnice na Novosadskom sajmu za smeštaj lica sa lakšom kliničkom slikom, novinarima rekao da sve 82 zdravstvene ustanove u Vojvodini imaju potrebnu opremu za zbrinjavanje pacijenata, da u Vojvodini stvari funkcionišu relativno dobro i sve zdravstvene ustanove na teritoriji pokrajine imaju dovoljno zaštitne opreme, testova za korona virus, čiji se rezultati čekaju tri, četiri sata.

Na pitanje o hapšenju novinarke portala nova. rs Ane Lalić iz Novog Sada i navodima o situaciju u Kliničkom centru Vojvodine, Gojković je rekao da je Klinički centar Vojvodine na osnovu teksta objavljenog na portal nova.rs izdao saopštenje u skladu sa Zakonom o zaraznim bolestima da je krivična odgovornost svakog onog ko u vreme zaraze širi informacije koje nisu tačne i proverene i obratio se nadležnim institucijama.

“Da li su sve medicinske sestre obučene da rade u Korona centru? Ne, sve sestre ne rade u Korona centru, rade sestre u intenzivnijm terapijama, polintenzivnim terapijama, pulmologiji, na infektivnoj klinici, one su sve obučene. Nećemo da obučavamo nekoga ko nikada nije pristupio pacijentu u intenzivnoj terapiji”, kaže Gojković Naveo je da ima “bezbroj lažnih vesti koje kruže”.

“Novinari će pisati, mi ćemo se braniti kako se branimo, a branimo se našim rezulatima”, rekao je Gojković.

“Da li su zdravstveni radnici zarženi? Da, u Italiji je umrlo 62 lekara i lekari se boje ali oni leče ljude, to im je posao. Pustite nas da radimo posao”, poručio je Gojković.

Nije, kaže, znao da je Srbija toliko nedemokratška zemlja pošto, navodi, imamo na stotine pisanih i štapanih medija i da švaki dan se širi mejling lista novinara.

“Ništa drugo ne bih radio nego odgovarao na pitanja. Pustite doktore da rade svoj posao i nemojte neproverene informacije da puštate. Nisu tačne. Ko hoće, šta mu ja mogu”, rekao je Gojković.

Lekarima koji, kako kaže, rade sa pacijentima koji nisu korona pacijenti dovoljna je hirurška maska.

“U skafanderima ne možete da izdržite više od četiri sata i to je za one koji leče najteže pacijente”, rekao je Gojković i naglasio da oprema mora da se koristi u skladu sa protokolom i da je nepotrebno sve zdravstvene radnike obući u skafandere.

Ne može, naglašava, da dozvoli da bilo ko kaže da u Vojvodini nema zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

“U komad ću, kad sve ovo prođe, podneti izveštaj. Ne može da se arči oprema jer smo i toga imali”, kaže Gojković.

(Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...