ISPRAVKA Ne, na slici vojnik ne nosi magarca jer je okolo minsko polje, evo šta je istina
Foto: Privatna Arhiva

ISPRAVKA Ne, na slici vojnik ne nosi magarca jer je okolo minsko polje, evo šta je istina

Društvo -

ISPRAVKA 3.aprila 2020 godine preneli smo vest u kojoj je pevač Đorđe David objavio viralnu fotografiju, tvrdeći da na njoj vojnik nosi magarca na leđima jer su na minskom polju, ali to ne odgovara istini, govori analiza fekt čekera.

Slika vojnika koji nosi magarca obišla je Evropu, naročito u danima pandemije, sa navodno simboličnom porukom koliko je važno da se svi pridržavaju pravila, ali su u analizi Raskrinkavanja.ba objasnili da na slici nije prelazak vojnika sa magarcem na leđima preko minskog polja, već da ona ima drugačije poreklo.

Izvori su potvrdili da je fotografija snimljena u Alžiru 1958. godine, i da je malo verovatno da je predstavljala prelazak preko minskog polja. U članku Daily Mirrora, gde je prvi put objavljena, se navodi da je slika nastala u Alžiru i da je čovek koji nosi magarca francuski legionar, a da je životinja bila preslaba i napuštena i da je jedan od legionara poneo u bazu.

Dakle, nema reči o prelaženju preko navodnih mina, pa su objave koje su tako objašnjavale sliku ocenjene kao manipulisanje činjenicama u analizi sajta Raskrinkavanje.

Pevač Đorđe David, ali i brojni drugi koji su ovu sliku delili tokom COVID pandemije našli su simboliku u pogrešnoj interpretaciji slike, jer navodno "ako bi magarac šetao svi bi odleteli u vazduh", ali prosto je informacija da je na fotografiji minsko polje - netačna! Stoga se izvinjavamo čitaocima na grešci i pogrešnom prenošenju informacija.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track