Najnovije vesti

NIJE UZNEMIRUJUĆE: Ako pacijent samovoljno govori za medije, to može da bude umirujuće
Foto: Nebojša Mandić

DRUŠTVENE MREŽE DA SE ISKORISTE

NIJE UZNEMIRUJUĆE: Ako pacijent samovoljno govori za medije, to može da bude umirujuće

Društvo -

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović pohvalio je danas sve medije, jer poštuju pravilo o zaštiti ličnih podataka pacijenata.

Marinović je rekao da, ukoliko osoba koja je zaražžena samovoljno pristane da govori za medije, to možže biti "umirujuće, a ne uznemirujuće".

"Ko žželi da objavi javno svoj podatak, to je u redu i to možže da bude umirujuće, a ne uznemirujuće", rekao je Marinović na TV Pink, govoreći o informacijama koje će pri tom takav pacijent pružžiti javnosti, a koje mogu biti korisne i konstruktivne za građane u ovoj situaciji.

Govoreći o širenju dezinformacija u medijima i na društvenim mrežama, rekao je da se to "tretira negativno i da to zakon prepoznaje".

"Društvene mrežže mogu sada da se iskoriste na bolji način. Imamo primer Finske, gde su nadležžni onima koji imaju veliki broj pratilaca, uputili apel da deluju pozitivno i proaktivno, da pišu o tome kako se zaštititi, gde šta možže da se nabavi i slično. To je bio apel koji je naišao na veoma pozitivne reakcije", rekao je Marinović.

Govoreći o tome da će čak i u ovakvoj situaciji u kojoj se sada svi nalazimo uvek biti onih "koji love u mutnom", posebno je apelovao na starije građane i penzionere da vode računa kome ostavljaju svoje podatke i kome poveravaju da im obavlja nabavku.

"Zato smo izdali saopštenje u kome navodimo da, ukoliko dobijete poruku ili mejl nekog ko vam je potpuno nepouzdan, da na njega ne odgovarati. Volonteri imaju svoje legitimacije, a osim njih, najbolje je da vam neko iz porodice i bliskog okruženja kupi šta je potrebno", rekao je poverenik.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track