NOVI SLUČAJEVI KORONE U MAČVANSKOM OKRUGU: 5 novih slučajeva od kojih su 3 u Šapcu i po jedan u Loznici i Krupnju!
Foto: T.Ilić

COVID-19

NOVI SLUČAJEVI KORONE U MAČVANSKOM OKRUGU: 5 novih slučajeva od kojih su 3 u Šapcu i po jedan u Loznici i Krupnju!

Društvo -

LOZNICA - Na području Mačvanskog okruga potvrđeno je pet novih slučajeva kovida-19, od kojih su tri u Šapcu i po jedan u Loznici i Krupnju, saopštio je danas (5.4) Zavod za javno zdravlje iz Šapca.

Od devet uzoraka tih pet je pozitivno i obavlja se epidemiološko istraživanje kontakata o čemu su obavešteni Republička sanitarna inspekcija kao i PU Šabac.

Prvi slučaj korone na području Loznice registrovan je pre dva dana nakon čega su Zavod iz Šapca, Policijska uprava Šabac, policijska stanica Loznica i Opšta bolnica u Loznici preduzeli potrebne mere i utvrdili sa kojim licima je prva zaražena osoba bila u kontaktu tako da su svi u samoizolaciji. Prema podacima koji su danas iz Šapca saopšteni Opštoj bolnici u Loznici, na teritoriji koju pokriva ova zdravstvena ustanova ukupno su na koronavirus pozitivne tri ženske osobe, dve iz Banje Koviljače, a jedna iz Krupnja.

Loznica je, inače, treća u Srbiji po broju ljudi u samoizolaciji i sa 3.774 osobe nalazi se odmah iza Beograda (16.553) i Novog Sada (3.883). Zavod je danas objavio i da su pod zdravstveni nadzor 4. aprila stavljene 23 osobe koji su došli iz zemalja sa visokim prenosom virusa kovid - 19.

foto: T.Ilić

Grad sablasno pust

Lozničani, inače, poštuju policijski čas koji je počeo juče i grad je sablasno pust. Tišinu poremeti samo prolazak ponekog civilnog, ili policijskog utomobila i atmosfera je,kako je komentraisao jedan Lozničanin na društvenim mrežama, gotovo ‘’černobilska’’.

Njima je određena samoizolacija u trajanju od 28 dana i dati saveti kako da se ponašaju u kućnoj izolaciji i kome se javljaju u slučaju respiratornih tegoba. Veterinarski specijalistički Institut u Šapcu počeo je testiranje uzoraka koji su uzeti na teritoriji Mačvanskog okruga od petka.

Testirani su i zdravstveni radnici iz Mačvanskog okruga, 18 lekara i 26 medicinskih radnika, svi nalazi su negativni. Njima je prošla samoizolacija od 14 dana jer su putovali u zemlje sa visokom transmisijom virusa, a morali su biti testirani da bi počeli da rade. Zbog pojave lokalne transmisije virusa epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, a rizik je veliki, zato iz Zavoda apeluju na građane da poštuju uputstva lekara i odluke države.

Kurir.rs/T.Ilić

Foto T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track