Pavel Melnikov odgovara na veliko pitanje: Šta Srbija ima da ponudi stranim investitorima
Foto: Promo

Pavel Melnikov odgovara na veliko pitanje: Šta Srbija ima da ponudi stranim investitorima

Društvo -

Pavel Melnikov, jedan od najvećih ruskih investitora, planira da u predstojećem periodu investira u Srbiji. Saznajte više o tome šta Srbija ima da ponudi.

Pavel Melnikov odgovara na veliko pitanje: Šta Srbija ima da ponudi stranim investitorima

Pavel Melnikov, ruski investitor i vlasnik najveće kompanije za izradu sanitarnih proizvoda, navodi koje su to prednosti koje Srbija ima da ponudi stranim investitorima u odnosu na druge države u Evropi i regionu.

Jedan od najuspešnijih ruskih investitora i preduzetnika, Pavel Melnikov objašnjava da je u svoje predstojeće poslovne poteze uvrstio i investicione planove koje ima za Srbiju. Kako navodi, ovoj odluci je doprinela izuzetno povoljna klima ali i brojni drugi faktori.

Naime, Srbija je oduvek bila interesantna stranim investitorima zbog svog povoljnog položaja i investicionih podsticaja, poput niskog poreza na dobit i potpuno oslobađanje od poreza za investicije veće od 8 miliona evra koje podrazumevaju više od 100 zaposlenih. Melnikov kaže da je “bitna i činjenica to što je Srbija uspostavila sporazum sa Rusijom koji eliminiše carinske dažbine za svu robu koja se izvozi u Rusiju a ima minimalno 51% dodate vrednosti u Srbiji”.

Kako kaže, Pavel Melnikov je sa svojim timom planiranju pristupio kao i svakom uspešnom projektu do sada koji je započeo na teritoriji Evrope i Azije. “Uvek uzmemo u obzir i prednosti i mane koje dolaze sa konkretnom investicijom, a svakako je na konačnu odluku uticala i činjenica da su naše dve države oduvek odlično sarađivale, na svim poljima” rekao je Melnikov.

foto: Promo

Pavel Melnikov svakako nije među prvima koji su primetili potencijal. Bitno je napomenuti da je fDi intelligence (fDi magazin), publikacija Financial Times-a koja se bavi praćenjem i analizom investicionih aktivnosti, u svom izveštaju „Evropski gradovi i regioni budućnosti 2020/21“ navela nekoliko srpskih gradova među najboljim mikro, malim i gradovima srednje veličine po pitanju isplativosti investiranja i strategijama privlačenja SDI.

Kako navodi fDi magazin koji rangira najperspektivnije gradove i regione za investicije u Evropi, srpski gradovi Niš, Leskovac, Kragujevac, Subotica, Zrenjanin, Novi Sad i Šabac su se našli među najperspektivnijim evropskim lokacijama za investiranje, privredni rast i ekonomski razvoj.

Takođe je i FT specijalizovani servis proglasio Srbiju najboljom na svetu po broju grinfild stranih direktnih investicija u odnosu na veličinu svoje ekonomije.

Ono što je u poslednjih nekoliko godina značajno doprinelo poboljšanju uslova u državi su makroekonomske reforme, veća investiciona stabilnost i poboljšana fiskalna disciplina.

Podsetimo se i da je početkom 2019. godine Rusija najavila povećana ulaganja u Srbiju i iznela plan da do kraja 2021. godine poveća investicije za 500 miliona dolara. Neki od planiranih projekata podrazumevaju ulaganje u PhosAgro, produženje gasovoda Turski tok, kao i saradnju u oblasti mirnodopske atomske energije. Pored planiranih projekata, investicijama se pridružuje i Pavel Melnikov čiji planovi podrazumevaju saradnju na polju vodoinstalacionih, grejnih i sanitarnih rešenja.

Uzevši sve u obzir, čini se da je Srbija na dobrom putu da zadrži mesto na samom vrhu zemalja sa povoljnim investicionim ekosistemom.

(Promo tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track