ONLAJN POTPISAN UGOVOR O KINESKOJ DONACIJI: Srbija dobija 2 laboratorije za testove na koronu (VIDEO)
Foto: Printscreen

NOVA POMOĆ BRATSKE ZEMLJE

ONLAJN POTPISAN UGOVOR O KINESKOJ DONACIJI: Srbija dobija 2 laboratorije za testove na koronu (VIDEO)

Društvo -

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je danas s predstavnicima kineskog instituta BGI ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za korona virus.

Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Čin potpisivanja organizovan je danas onlajn, tako što je ugovor potpisan sa srpske strane u Palati Srbije, odakle je praćeno potpisivanje ugovora u Kini putem video linka, a zatim je ispraćeno aplauzom.

Prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ambasadorka Kine Čen Bo i ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić.

Kineska donacija se odnosi na izgradnju dve laboratorije, jedna je u Kliničkom centru Srbije, koja treba narednih dana da počne da radi, sad je u pripremi, a druga će se nalaziti u Nišu, verovatno u Institutu za javno zdravlje Niš.

BGI je vodeći svetski institut za genomiku i pružaoc usluga, za dve najsavremenije laboratorije, medicinsku opremu i uređaje za testiranje u cilju jacanja borbe Srbije protiv novog koronavirusa.

Počevši od Vuhana, usred epidemije, "BGI" je izgradio više desetina takvih laboratorija širom Kine, što se kasnije pokazalo kao jedan od ključnih koraka u kineskoj strategiji borbe i pobede protiv novog koronavirusa.

foto: Printscreen

Dolazak opreme i strucnjaka "BGI", koji ce obucavati naše medicinsko osoblje i postavljati laboratorije, očekuje se početkom sledeće nedelje. Očekuje se da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila u Kliničkom centru Srbije. Laboratorija u Nišu gradi se od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana.

Kao gest izuzetne velikodušnosti, "Mammoth Foundation", "Tencent" i osnivaci "BGI", svi iz Kine, donirali su ključne instrumente za laboratorije. Jednako značajna je i donacija kineske kompanije"Zijin Bor Copper Serbia" koja je velikodušno pomogla Vladi Srbije u ovom trenutku pandemije.

Za Niš je jedan deo sredstava donirala kompanija Zi Đin iz Bora.

U Vuhanu se taj projekat simbolično zove 'vatreno oko', kojim se simbolično pokazuje borba i to je jedan od alata da se identifikuju oboleli.

Premijerka je istakla da je ovo izuzetno važna donacija, ali i samo deo sveukupne podrške Kine, u tehnologiji, zaštitnoj opremi, respiratorima, znanju Srbija, kaže, ne bi mogla ovako uspešno da se bori protiv Kovida 19, i bez znanja i pružene ruke Kine ne bi mogla da odoleva ovoj bolesti.

"Ovo je još jedna cigla u kući čeličnog prijateljstva. Radujem se danu kada ćemo moći da ugostimo predsednika Kine u Srbiji i na pravi način, kako znamo, da zahvalimo i odamo počast našem prijateljstvu", rekla je Brnabić.

Ona je zahvalila na parterstvu, prijateljstvu i na, kako je rekla, velikodušnoj donaciji.

Zahvalila je i svim kompanijama koje su omogućile da dođe do ove donacije, a najviše Ambasadi Kine u Srbiji, koja je, kako je rekla, od prvog, pa i pre prvog dana bila uz narod Srbije u borbi portiv Koivda 19.

"Najveće hvala narodu Kine i kineskom rukovodstvu, na čelu sa predsednikom Sijem, na svemu što su uradili u teškim vremnima za Srbiju", rekla je Brnabić.

Premijerka je dodala da je Srbija u 34. danu borbe sa koronom.

"Još uvek se držimo, naš zdravstveni sistem je još uvek na nogama, odolevamo izazovima i borimo se dobro", rekla je Brnabić, dodajući da je to dobrim delom i zahvaljujući podršci i pomoći iz Kine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track