OBOLELO ČAK 260 MEDICINARA: Umro zaraženi pacijent sa Instituta za onkologiju!
Na udaru... Medicinsko osoblje ugroženo, Foto: EPA/Janos Vajda

Presek

OBOLELO ČAK 260 MEDICINARA: Umro zaraženi pacijent sa Instituta za onkologiju!

Društvo -

Test Medicinskih radnika pozitivnih na kovid-19 ima širom Srbije, a prioritet za testiranje su oni koji direktno rade sa pacijentima

Otkako se Srbija našla u krvavom ratu sa koronavirusom, a zdravstveni radnici na prvoj liniji fronta, sasvim je logično da među njima ima pogođenih, i to - 260!

To je broj trenutno pozitivnih medicinara na opaki virus, podaci su dr Verice Jovanović, direktorke Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, koja je za Kurir dodala da su dosad 2.323 testirana, a da je od tog broja za njih 1.082 stigao negativni rezultat.

foto: Screenshot Tanjug

Dr Jovanović nastavlja da se još čekaju rezultati za određeni broj medicinara. - Testiranje zdravstvenih radnika je prioritet. U prvoj liniji su svi koji rade sa inficiranim pacijentima. To su zaposleni u takozvanim kovid bolnicima - na Klinici za infektivne bolesti KCS, u KBC „Dragiša Mišović“, KBC Zemun, KBC Zvezdara - kaže dr Jovanović za Kurir i dodaje da se strogo kontroliše ko radi na prijemnim mestima, kao i ko su osobe koje rade sa pacijentima.

foto: Kurir

Svakako da među 260 inficiranih medicinara ulaze i zaposleni u bolnici u Leskovcu, a kako kaže za Kurir direktor dr Nebojša Dimitrijević, 35 zaposlenih je pozitivno na virus, a od toga su 30 lekara i medicinskih sestara i pet spremačica, vozača, majstora...

Istovremeno, prof. dr Željko Miković, direktor GAK „Narodni front“, gde je bilo 46 pozitivnih, potvrđuje za Kurir da je na toj klinici porastao njihov broj. - Sada je inficiranih 59 lekara i medicinskih sestara, ali radimo - naveo je naš sagovornik.

Njegov kolega, prof. dr Vladimir Đukić, direktor KBC „Dragiša Mišović“, jedne od kovid bolnica, prenosi za Kurir da i oni imaju pozitivne na virus. - Inficirano je pet zaposlenih. Svi su u dobrom stanju - kazao je on.

Koronavirus prodro je i u Institut za onkologiju i radiologiju. Još nema rezultata koliko je pozitivnih medicinara, ali su bila zaražena dva pacijenta, od kojih je jedan, nažalost, preminuo. Direktorka prof. dr Danica Grujičić kaže da su medicinari već testirani, a rezultate očekuje do sutra. - Drugi pacijent došao bez simptoma, pa je posle 14 dana dobio temperaturu i upalu pluća. - Umro je u subotu. Imao je karcinom prostate i bio 80 godina star - rekla je ona.

Kurir.rs/ R. Briza Foto: EPA/Janos Vajda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track