SRBIJO, PAMTI IH! Na današnji dan počela je bitka na Košarama! SRPSKI VOJNICI KRVLJU CRTALI MAPE i branili zemlju od OVK
Foto: Youtube printscren

JUNACI!

SRBIJO, PAMTI IH! Na današnji dan počela je bitka na Košarama! SRPSKI VOJNICI KRVLJU CRTALI MAPE i branili zemlju od OVK

Društvo -

Bitka na Košarama između Vojske Jugoslavije i OVK počela je da na današnji dan pre tačno 21 godinu. Napad se vodio oko graničnog prelaza Raša Košares na granici Jugoslavije i Albanije, a bitka je trajala od 9. aprila do 10. juna.

Teroriste OVK je podržavala NATO avijacija kao i albanska vojska, a cilj je bila kopnena invazija na KiM i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i Prizrenu.

Vojska Jugoslavije je uspela da spreči ulazak Albanaca na KiM i porazi napadače, ali su pripadnici OVK uspeli da zauzmu karaulu Košare podržani artiljerijskom podrškom Vojske Albanije i NATO avijacije, ali i malog broja vojnika VJ na toj lokaciji koji su morali da se povuku.

NATO i Albanci su planirali da preko Košara omoguće ulazak pripadnika OVK na KiM, kao i albanske vojske, da bi naterali jugoslovensku vojsku na otvorenu bitku. Na taj način bi omogućili NATO da napadne iz vazduha Vojsku Jugoslavije.

Drugi deo plana je bio da se osvoji Metohija i nanese težak poraz VJ. Pre ovog sukoba bilo je sporadičnih sukoba na teritoriji KiM ali tek 9. aprila OVK je krenula u ofanzivu na KiM preko Košara, jer su njihovi i položaji albanske vojske bili na povoljnijem položaju nego karaula.

Inače, Albanci su napali na pravoslavni Veliki petak i to u 3 ujutru. Prvo je počeo lažni napad na karaulu Morina, kako bi se jugoslovenske jedinice odvukle tamo, a onda se nešto kasnije vatra prenela na Košare.

U napadu su upotrebljavani topovi, haubice i minobacači i vatru su koordinisali jako dobro obučeni pripadnici francuske Legije stranaca. Albanci su napadali u tri pravca, prvi je bio prema vrhu Rase Košares, drugi je bio prema karauli Košare i treći prema vrhu Maje Glave.

Tokom artiljerijskog granatiranja oko 1.500 terorita iz OVK-a je neprimećeno prišlo granici dok se na prvoj liniji nalazilo svega 110 pripadnika Vojske Jugoslavije. Nakon celodnevne bitke, OVK je zauzeo vrh Rase Košares i prešao u defanzivu, kako bi dovukao artiljeriju na taj vrh.

Bitka je nastavljena sve do popodnevnih časova sledećeg dana kada je OVK zauzeo Maja Glavu i nastavio granatiranje Košara. Vojnici VJ su morali da napuste karaulu popodne a OVK je uleteo sa TV ekipama dok su vest preneli američki CNN i britanski BBC.

Tokom noći, OVK je napao pozicije VJ na vrhu Opljazu ali su svi napadi odbijeni uz velike gubitke napadača. Sledećih dana OVK je pokušavao da slomi otpor druge odbrambene linije VJ ali napadi nisu bili uspešni. Albanska artiljerija nastavila je da bombarduje pozicije VJ sa Maja Glave i Rase Košaresa. Komanda VJ je odlučila da uradi iznenadni kontranapad. Oni su 14. aprila krenuli su u napad na Maja Glavu i prekinuli su albansko artiljerijsko delovanje sa tog vrha. Tokom aprila na Rase Košaresu nije bilo nikakvih promena na linijama fronta a obe strane trpele gubitke.

U maju je VJ neuspelo probala da vrati karaulu Košare, gde je čak poslala i tenkove, ali je NATO odmah bombardovao položaje jugoslovenske vojske i zastavio napad. Krvava bitka na Košarama trajala je sve do kraja sukoba na Kosovu bez velikih promena. Tokom nje, poginulo je 108 pripadnika VJ a OVK je zvanično tvrdio da je njihovih izginulo oko 200, iako se smatra da ih je bilo mnogo više.

Đurić: Junačka jedinica se suprostavila nadmoćnom protivniku

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas, povodom 21. godišnjice početka bitke na Košarama, da je Srbija i tada imala ljude koji su žrtvovali svoje živote zbog svog naroda.

"Obeležavamo 21. godišnjica boja na Košarama, na današnji dan su počele operacije. I pre 21 godine u ekstremno teškim uslovima smo imali ljude koji su žrtvovali svoje živote i pretpostavili interes svih nas, ove zemlje i naroda na KiM koji bi bio zbrisan da su te desetine hiljada terorista uspele da provale na našu teritoriju", rekao je Đurić.

On je gostujući na televiziji Hepi rekao da se 125 brigada, junačka i herojska jednica, suprostavila na Košarama nadomćnom protivniku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track