NA KOŠARAMA JE GINULA SRPSKA MLADOST! SLAĐANA ZARIĆ O RATNIM PRIČAMA: Film sam posvetila dečacima koji su se žrtvovali za otadžbinu!
Foto: Salinger Igor / MC Odbrana

Ratne priče sa Košara

NA KOŠARAMA JE GINULA SRPSKA MLADOST! SLAĐANA ZARIĆ O RATNIM PRIČAMA: Film sam posvetila dečacima koji su se žrtvovali za otadžbinu!

Pop kultura -

O napadu na karaulu Košare 9. aprila 1999. godine svedoče vojnici i njihove starešine koji su pre dve decenije branili otadžbinu i sprečili neprijatelja da ostvari svoj cilj i prodre na Kosovo i Metohiju

Košare, simbol odbrane zemlje i državne granice i jedna od najsurovijih i najtežih bitaka u novijoj srpskoj istoriji, tema je novog dokumentarno-igranog filma Slađane Zarić "Ratne priče sa Košara", koji je premijerno prikazan sinoć na RTS, na 20. godišnjicu.

"Ratne priče sa Košara" je hronološka priča o borbama na jugoslovensko-albanskoj granici tokom 1998. i 1999. godine. O napadu na karaulu Košare 9. aprila 1999. godine svedoče vojnici i njihove starešine koji su pre dve decenije branili otadžbinu i sprečili neprijatelja da ostvari svoj cilj i prodre na Kosovo i Metohiju.

U borbama protiv boraca OVK poginulo je 108 pripadnika naše vojske. Ovaj film je sećanje na njih i izraz zahvalnosti svima koji su tada branili državnu granicu na Košarama.

Borba na Košarama vodila se na liniji fronta dužine nekoliko kilometara, na nepristupačnim visovima Juničkih planina koji su negde dostizali visinu od preko 2.000 metara, u surovoj prirodi gde su se u jednom danu menjala godišnja doba, gde se stradalo od minobacača, snajpera, bombi NATO avijacije.... O tome svedoče sagovornici, a na osnovu njihovih priča urađene su dramatizacije i rekonstrukcije pojedinih događaja.

foto: Salinger Igor / MC Odbrana

"Film je posvećen svima onima koji su se borili i dali život za slobodu i odbranu otadžbine. Na Košarama je poginulo 108 vojnika Vojske Jugoslavije i ja sam u filmu kroz dramatizacije događaja pokušala da što vernije dočaram te teške i tragične trenutke u kojima su mladi momci, vojnici na služenju vojnog roka starosti od 18 do 22 godine, branili granicu naše zemlje. Upravo hrabrost, posvećenost i požrtvovanost koji su ti vojnici, ti dečaci, tada pokazali nešto je što je mene motivisalo da snimim ovaj film", kaže Slađana Zarić, autorka filma i urednica dokumentarnih filmova u Informativnom programu RTS.

Smrt većine vojnika i oficira je kroz sećanja njihovih saboraca dramatizovana u ovom dokumentarno-igranom filmu. Snimljeno je preko 70 sagovornika iz brojnih jedinica koje su učestvovale u bici na Košarama, kako graničara 53. graničnog bataljona, pripadnika 125. motorizovane brigade, 63. padobranske brigade, 72. specijalne brigade tako i dobrovoljaca. "Na Košarama je smrt svakog trenutka bila prisutna... Ljudi ne shvataju i ne znaju šta se tamo dešavalo. Rovoska bitka se danima vodila na 2.000 metara nadmorske visine, na delovima gde je i u maju bilo i po nekoliko metara snega... Ginulo se od minobacača, snajpera, od zabranjenih kasetnih bombi... Kažu da je na Košarama bilo najteže kada se ništa ne dešava, kada se čeka sledeći trenutak, novi napad, novo bombardovanje... Tamo je ginula mladost, prosečna starost poginulih vojnika i oficira bila je 25 godina", priča autorka Zarić.

foto: Salinger Igor / MC Odbrana

Film "Ratne priče sa Košara" urađen je u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane (Vojno-filmski centar "Zastava film") Nakon dokumentarno-igrane priče o Košarama, na RTS će 26. maja biti prikazan i film Slađane Zarić o borbama na Paštriku, gde su snage terorista OVK uz podršku NATO pokušale da probiju jugoslovensku granicu. Zarićeva je uspela da dođe do nekih snimaka koje dosad nismo videli.

foto: Gordan Jović/ Rts

Kurir.rs / Foto: RTS, Gordan Jović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track