Najnovije vesti

DA SE NE ZABORAVE NI KOŠARE NI PAŠTRIK: Pogledajte kako izgleda snimanje filma na Vlaškim planinama (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

I Ministar na setu

DA SE NE ZABORAVE NI KOŠARE NI PAŠTRIK: Pogledajte kako izgleda snimanje filma na Vlaškim planinama (FOTO)

Društvo
1 / 5 Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

DIMITROVGRAD - Na padinama Vlaških planina kod Dimitrovgrada snima se dokumentarno-igrani film o borbama na Košarama i Paštriku 1999. godine, a ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas prisustvovao snimanju, poručio je da je realizacija ovakvih projekata važna zbog sećanja na heroje i bitke.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

"Mi smo tu da od zaborava otrgnemo Košare i Paštrik i 549.motorizovanu brigadu, 63. padobransku brigadu i 72. specijalnu brigadu, sve pripadnike Vojske Jugoslavije, u to vreme, koji su se požrtvovano i hrabro borili za svoju zemlju", rekao je Vulin.

 

On je naveo da su "20 godina pokušavali da unište ovu armiju, planski, namerno, da je razoružaju, umanje i da njene najbolje vojnike i starešine oteraju što dalje, kao i što su isto toliko pokušavali da nateraju Srbiju da zaboravi svoju vojsku, Košare i Paštrik".

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

"Ovo je naš način da ne zaboravimo i da kažemo da je ono najvažnije i najsnažnije što je u našoj vojsci jeste moral, jeste sećanje ljudi na najbolje, na heroje i želja da budu baš takvi heroji. Zbog toga ovo radimo i nastavićemo ovo da radimo", rekao je Vulin.

Ministar je istakao da 20 godina agresije nećemo dočekati, a da nemamo istorijske dokaze o svemu što se dešavalo i da nemamo nešto što možemo da prikažemo čitavoj našoj naciji.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

"Bitke na Košarama i na Paštriku su ono što ćemo pokazati naciji tog dana i ono što ćemo pokazati čitavom svetu. Bitka na Košarama je istrgnuta od zaborava, sada je vreme da od zaborava otrgnemo i bitku na Paštriku i da pokažemo sva ona mesta gde se pokušala kopnena intervencija", kazao je Vulin.

 

Vojnofilmski centar "Zastava film" i RTS, uz podršku Ministarstva odbrane, početkom godine počeli su snimanje dokumentarno-igranog filma o borbama na Košarama i Paštriku 1999. godine.

(FOTO) KRALJ PETAR PRVI U SLAVU SRBIJE: Pogledajte prve kadrove filma o NAJTEŽIM TRENUCIMA SRPSKE VOJSKE u Velikom ratu

 

Film će biti emitovan na 20.godišnjicu NATO bombardovanja kao zahvalnost svima koji su štitili granicu otadžbine tokom 1999. godine, ali i počast onima koji su dali živote za odbranu zemlje.

 

Film je posvećen upravo herojima Košara i Paštrika, onima koji su dali život za otadžbinu i svima koji su se danonoćno borili da zaustave kopnenu agresiju šiptarskih terorista na teritoriju Kosova i Metohije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju maksimalnu podršku snimanju

filma, dajući specijalce, vojnike, tehniku i materijalna sredstva za realizaciju snimanja igranih scena filma.

 

Stručni konsultanti na filmu su vojna lica koja su tada bila u rejonu Košara i Paštrika i koji najbolje poznaju dešavanja i ljude koji su učestvovali u borbama.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...