Najnovije vesti

DR LAĐEVIĆ UPOZORIO NA KOGA KORONA NAJPRE UDARA: U opasnosti muškarci između 50. i 65. i to sa ovom IZRAŽENOM OSOBINOM
Foto: Youtube Printscreen

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Klinickog centra Srbije

DR LAĐEVIĆ UPOZORIO NA KOGA KORONA NAJPRE UDARA: U opasnosti muškarci između 50. i 65. i to sa ovom IZRAŽENOM OSOBINOM

Društvo

BEOGRAD - Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Klinickog centra Srbije prof. dr Nebojša Lađević izjavio je da je stanje pacijenata koji se leče na Infektivnoj klinici i Klinici za plućne bolesti promenljivo, ali da su u poboljšanju oni koji se nalaze u jedinicama intenzivne nege.

Pedeset anesteziologa Kliničkog centra Srbije brine o najtežim pacijentima na respitatorima na Infektivnoj klinici i Klinici za plućne bolesti KC Srbije.

foto: Zorana Jevtić

Kako je naveo dr Lađević za RTS, najveći deo njih ima pridružene bolesti, tzv. komorbiditete, odnosno tegobe, najčešće respiratornog ili kardiovaskularnog tipa.

"Isto tako gojaznost je jedan od značajnih faktora. Najizraženija populacija je između 50. i 65. godine. Imamo više muškaraca, oko tri četvrtine trenutno na respiratoru su muškarci", kazao je Lađević za javni servis.

foto: Printscreen/RTS

On objašnjava da na respirator idu pacijenti sa najtežom kliničkom slikom infekcije koju prati "značajan pad pritiska kiseonika u arterijskoj krvi".

"Najvažnija je trijaža pacijenata i u slučaju pogoršanja stanja momentalno reagovanje jer su tu minuti u pitanju", naveo je on.

U pojedinim slučajevima, kaže, omogućava se i 100-odstotni kiseonik pacijentima. "Respirator uduvava vazduh u pluća pacijentu koji je u nemogućnosti da sâm diše. Mi svi dišemo vazduh sa 21 odsto kiseonika, ovde omogućavamo i 100-odstotni kiseonik. Sve se modulira prema potrebi", istakao je on.

Kako je kazao, na klinici za pulmologiju KCS jutros je od 14 pacijenata bilo 8 na ventilatoru. "Kako smo već u poodmakloj epidemiji, dolazimo do pacijenata koji su izlečeni i skinuti sa ventilatora. Nekih 25-30 odsto odvojeno je od ventilatora", zaključio je Lađević.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...