AMBASADORKA NATAŠA MARIĆ: U četvrtak šesti let sa srpskim državljanima iz Francuske
Foto: Printscreen

povratak u srbiju

AMBASADORKA NATAŠA MARIĆ: U četvrtak šesti let sa srpskim državljanima iz Francuske

Društvo -

Za taj let su se prijavili i naši državljani koji su stigli iz SAD, Indonezije, Kine, Japana i drugih destinacija širom sveta

PARIZ - Do sada se iz Francuske vratilo oko 600 srpskih državljana koji su se zatekli u toj zemlji u vreme pandemije korona virusa, a povratak očekuje još oko 300 njih, kaže ambasadorka Srbije u Parizu Nataša Marić i dodaje da će u četvrtak 16. aprila biti organizovan šesti humanitarni let za prevoz naših državljana iz Pariza.

Marić je za Tanjug rekla da će se tim letom vratiti oko 150 naših državljana ne samo iz Francuske, već i iz drugih zemalja sveta, a koji su, kako kaže, kontaktirali naše ambasade u zemljama u kojima su se našli i zamolili za pomoć oko povratka u Srbiju.

''Za taj let su se prijavili i naši državljani koji su stigli iz SAD, Indonezije, Kine, Japana i drugih destinacija širom sveta'', rekla je Marić.

Kako kaže, među našim građanima koji čekaju na povratak ima onih koji su se u Francuskoj zatekli kao turisti ili zbog posla, studenata, učenika i naših državljana koji su tamo ostali bez posla. ''Svima je zajedničko da žele da se vrate u Srbiju'', kaže Marić.

foto: Kurir

Naglasila je da nema zvaničnih podataka o tome da li među zaraženima korona virusaomu Francuskoj ima i srpskih državljana i da je tim povodom ambasada nekoliko puta kontakitrala Ministartsvo spoljnih poslova Francuske, ali da oni nemaju taj podatak.

''Većina Srba ima dvojno državljanstvo tako da, i ako su u bolnicama, registrovani su kao Francuzi'', kaže Marić.

Govoreći o epidemioloskoj situaciji u Francuskoj, kazala da je u toj zemlji testirano više od 244. 000 osoba, a da je zaraženo više od 132. 000.

Do sada je, prema zvaničnim podacima, izlečeno vise od 27.000 pacijenata, a preminule 14.393 osobe, od čega u bolnicama 9.253, a u staračkim domovima 5.140.

Hospitalizovano je, kaže, skoro 30. 000 ljudi, a 6. 845 je na respiratorima.

''Taj broj se smanjio jer je samo pre nekoliko dana bilo oko 7. 000 na respiratorima. U poslednja 24 časa preminulo je 561 odoba, treći dan za redom u padu je broj umrlih'', navela je ambasadorka. Dodala je da je u poslednja 24 sata registrovano 2. 930 novozaraženih i da je taj broj drugi dan zaredom u padu.

''Postoji blago popravljanje ukupne situacije, ali francuske vlasti i dalje pozivaju na opreznost jer je epidemija u piku'', kazala je Marić.

Na pitanje kako će srpska zajednica u Francuskoj proslaviti predstojeći praznik Vaskrs, ambasadorka kaže da se okupljanja ne preporučuju i da su verske zajednice svesne te mere.

''Pretpostavljam da ćemo proslaviti Vaskrs u svojim domovima'', kaže Marić.

Ona ističe da je zdravstevni sistem u Francuskoj na visokom nivou i da je cilj svih mera uvedenih 17. marta bio ograničavanje socijalnih kontakata kako bi zdravstveni sistem opstao.

Marić kaže da Francuska nije ravnomerno pogođena epidemijom i da su najugroženiji regioni uz istočnu francusku granicu, a poslednjih nedelja i region Pariza.

Francuske vlasti su,kaže, rasterećivali te regione tako što su prevozili zaražene u delove zemlje koji su manje pogođeni epidemijom da bi ih sačuvali, a za to su, dodaje, angažovali brze vozove,avione i vojne helikoptere.

''Stalno idem na posao, ulice su stalno puste, danas je 28. dan kako se primenjuju mere I mislim da su Francuzi u punoj meri svesni opasnosti koje postoje I poštuju preporuke svoje vlade. Najavljeno je da će mere koje su biti produžene i posle 15. aprila, a tim povodom će se, navodi Marić, naciji se obratio francuski predsednik Emanuel Makron, koji je rekao da se vanredne mere produžavaju do 11. maja.

Istakla je da se uporedo sa zdravstvenom krizom, Francuska suočava i sa ekonomskom krizom zbog čega je , kaže, vlada te zemlje odmah preduzela potrebne mere kako bi je predupredila.

"Naravno, da bi se sagledala šteta neophodno je sačekati sa okončanjem ove epidemije. Francuska je najavila stotine milijardi evra pomoći svojim kompanijama i predstavnici vlasti su izjavili da će novac biti dostupan i da će Francuska stati iza svojih kompanija ma o kojoj količini novca se bude radilo'', navela je Marić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track