UŽIVO SVE O KORONI: 411 novih, još 9 umrlih, termin šetnje za decu sa autizmom od 18 do 20! KON OTVORENO O PORUCI NA FB
Foto: Covid19.rs, Tanjug Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO SVE O KORONI: 411 novih, još 9 umrlih, termin šetnje za decu sa autizmom od 18 do 20! KON OTVORENO O PORUCI NA FB

Društvo -

* U Srbiji je, prema poslednjih podacima, registrovano ukupno 4.054 potvrđenih slučajeva COVID 19

* Hirurg KBC Niš Miodrag Lazić nova žrtva korone u Srbiji

*Kon ostaje na čelu tima epidemiologa: Podrška predsednika bila je snažna i ja to moram da kažem jer je to istina

SRBIJA - Do danas u 15 časova registrovano je 411 novoobolelih. Nažalost preminulo je još 9 osoba, 7 muškaraca i 2 žene, dosad ukupno 94 pacijenta. U poslednja 24 sata testirano je 2.440 osoba, ukupno testirano 23.398, hospitalizovano 3.006, na respiratorima 131 osoba.

U Srbiji je od ukupno testiranih 4.936 zdravstvenih radnika korona virus potvrđen kod njih 533, sapštila je danas zamenica direktora Instituta Batuta Darija Kisić Tepavčević. "Trenutno 1.062 zdravstvena radnika čeka rezultat na testiranje na prisustvo korona virusa", rekla je Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji za novinare.

foto: Covid19.rs Printscreen
foto: AMG

16.33 Prisustvo virusa COVID-19, zaključno do danas, potvrđeno je kod 184 korisnika i 30 zaposlenih u 12 ustanova socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih na teritoriji Srbije, saopštilo je Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

U pitanju su smeštaji odraslih i starih "Stara pruga" na Umci, "Doživeti stotu" u Zemunu, "Nana" i "Sunčev breg" u Beogradu, Gerontološki centar u Nišu, dom za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, domovi za smeštaj odraslih lica Kulina, Smederevo, "'Eskulap centar'' u Nišu, centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, gradski centar za socijalni rad u Beogradu, odeljenje Novi Beograd, Gerontološki centar Beograd - Usluga Pomoć u kući, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

15.15 - Oboleli od autizma u šetnji od 18 do 20 časova. Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla i da je doneta odluka o relaksiranju mere zabrane kretanja za osobe iz spektra autizma dodajući da je taj zahtev sa stanovišta struke potpuno opravdan te se stoga dozvoljava da oni nesmetano mogu biti napolju od 18 do 20 časova.

Dr Tepavčević je rekla da je određeni termin nezavisan od svih ostalih termina i izuzetaka od policijskog časa.

- Termin koji je određen za sve roditelje sa decom koja imaju zastoje u razvoju, a pogotovo za decu sa autističnim spektrom poremećaja je od 18 do 20 časova svakoga dana - rekla je Kisić Tepavčević. Ona je dodala i da je u Srbiji od ukupno testiranih 4.936 zdravstvenih radnika korona virus potvrđen kod njih 533. "Trenutno 1.062 zdravstvena radnika čeka rezultat na testiranje na prisustvo korona virusa", rekla je Kisić Tepavčević na redovnoj konferenciji za novinare.

U domovima pozitivno na koronu 208 korisnika i 30 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite je korona virus otkriven kod 208 korisnika i 30 zaspolesnih, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batuta Darija Kisić Tepavčević. Kaže da je korona virus prijavljen u domu za smeštaj starih Stara pruga u Umci, domu Doživeti stotu u Zemunu, GC Niš, domu za stare Nana u Beoradu, domu za ometene Blace, Domu za stare Kulina, domu za stare Smederevo i domu za stare Eskupap centar u Nišu, rekla je ona. Takođe, korona virus je prijavljen u Centru za zaštitu odojčadi i dece u Beogradu, domu za stare Sunčev breg u Begoradu, gradskom centru za socijalni rad Novi Beograd i GC Beograd usluga pomoć u kući, dodala je Kisić Tepavčević.

foto: Tanjug Prinscreen

15.05 - U današnjem preseku oglasio se i dr Predrag Kon objasnivši šta je trebalo da znači poruka koju je napisao na svom privatnom i zaključanom Fejsbuk nalogu posle, kako je rekao, udara na kojem se našao i nivoa bezobrazluka koji je bio neprihvatljiv.

Istakao je i da bez podrške predsednika ne bi ostao na čelu epidemiološkog tima. "Bez snažne podrške predsednika Srbije i vlasti ove zemlje ne bismo mogli ništa da uradimo, osim da pričamo", rekao je Kon novinarima.

"Ja sam na svom fejsbuk nalogu napisao jednu poruku nakon što sam bio izložen ozbiljim kritikama koje nisu bile samo kritike, već I napadi na ukupan rad, kako mene tako I stručnog tima, napisao sam da zaista treba da preuuzme neko ko to može bolje da radi, jer je taj nivo bezobrazulka prevaziošao ono što bi moglo da se prihvati", rekao je Kon.

Pored toga, duboko me pogodila molba sinoda SPC, o kojoj ćemo još pričati, jednostavno što potpuno na neki način negira sve ono što je dosadašnji pokušaj da se spasu životi. Osetio sam onda potrebu da treba da se sklonim, rekao je.

15.00 - Do danas u 15 časova registrovano je 411 novoobolelih. Nažalost preminulo još 9 osoba, 7 muškaraca i 2 žene, dosad ukupno 94 pacijenta. U poslednja 24 sata testirano je 2.440 osoba, ukupno testirano 23.398, hospitalizovano 3.006, na respiratorima 131 osoba.

Naime, u Srbiji je u poslednja 24 sata kod još 441 osobe registrovan virus korona, ukupno 4.465 obolelih od Kovida 19, a preminulo je još devet osoba, ukupno 94, saopštila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević. Ona je, na pres konferenciji, rekla da je u poslednjih 24 sata u Srbiji testirano 2.440 osoba od kojih je 441 uzorak pozitivan na prisustvo virusa korona. Hospitalizovano je 3.006 pacijenta, a na respiratoru je njih 131. Do danas u 15 sati u Srbiji testirano ukupno 23.398 ljudi.

U poslednja 24 sata preminulo je još devet osoba kao posledica infekcije virusom korona, što je ukupno 94 preminulih. Od poslednjih devetoro preminulih, sedmoro je muškaraca i dve žene, prosečnih godina starosti 69. Smrtnost je, u ovom momentu, 2,1, dodala je Kisić Tepavčević.

foto: Printscreen

14.22 - U Čačku je registrovano novih šest slučajeva pozitivnih na virus korona, što čini da je u tom gradu sada ukupno 50 zaraženih, a pored toga je u Moravičkom okrugu zabeleženo još pet novih slučajeva i to u Gornjem Milanovcu.

Kako je rekao šef Štaba za vanredne situacije u Čačku Mihailo Luković, za jučerašnji dan u Čačku karakteristično je i to da je sa radom počela privremena bolnica "Plava hala" u Atenici za lakše pacijente, u kojoj se trenutno nalaze četiri osobe.

Kako je naveo, od 58 uzoraka testiranih u Batajnici i šest, koji su testirani u Kraljevu, ukupno je bilo 11 pozitivnih, što čini da je trenutna situacija u Moravičkom okrugu takva da je u Čačku zaraženo 50, u Gornjem Milanovcu 14, Ivanjici tri i Lučanima jedna osoba.

13.05- U Srbiji je prema poslednjim podacima registrovano 4.054 slučaja zaraženih korona virusom, od čega je skoro polovina (tačnije 1.495 osoba) iz Beograda, navodi se u izveštanju Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Pogledajte kako kako je u ostalim mestima.

12.38 - Manastir Tumane pomaže bolnicu u Požarevcu. Bratstvo manastira Tumana sa prijateljima obezbedilo je četiri dekontaminatora vazduha gradskoj bolnici u Požarevcu u iznosu od 1.157.049.60 dinara.

11.38 - Epidemiolog i koordinator Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona u Kraljevu prof. dr Radovan Čekanac prokomentarisao je teoriju o četiri scenarija kako bi se što pre masovno oboljevanje okončalo, koju je dala dr Devi Šridhar, profesorka globalnog javnog zdravstva na Univerzitetu u Edinburgu.

10.44- Kon ostaje na čelu tima epidemiologa

U Predsedništvu Srbije završen je sastanak predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i epidemiologa dr Predraga Kona, na kojem je dogovoreno da dr Kon nastavi da vodi tim epidemiologa i da se do kraja sa svojim timom izbori protiv pandemije covid-19 u Srbiji, saznaje Tanjug.

10.42- Poznati beogradski advokat Nebojša Gačić preminuo je pre nekoliko dana od posledica korona virusa.

Veliki broj kolega i prijatelja oprostio se u šoku od čoveka koji je, kažu, bio na pragu blistave karijere.

foto: Printscreen

9.56- Čuveni srpski hirurg, lekar niškog Kliničkog centra dr Miodrag Lazić, koji je spasao nebrojeno mnogo života tokom ratnih devedesetih godina prošlog veka je preminuo posle borbe sa virusom korona.

9.49 - Jedan poziv otkrio je užas koji se dešavao u Gerontološkom centru u Nišu.

Podsetimo, Milan Stevanović (47), direktor Gerontološkog centra u Nišu, uhapšen je juče jer je stravičnim nemarom omogućio da se 144 ljudi zarazi koronom u ovoj ustanovi! Među njima je čak 140 štićenika ovog staračkog doma i četvoro zaposlenih!

9.44 - Dobre vesti iz Užica

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 12 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih je jedna pozitivna na novi korona virus (COVID-19) a reč je o osobi sa prebivalištem u Požegi.

9.31 - Vučić će zamoliti Kona da ostane na čelu tima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodno će zamoliti doktora Predraga Kona da ostane na čelu epidemiološkog tima, saznaje se u Predsedništvu Srbije.

8.30 - Epidemiolog dr Predrag Kon objavio je da je vreme da se povuče i prepusti drugima da vode pandemiju, a na taj potez su ga, kako je naveo na Fejsbuku, naveli napadi na njega i Krizni štab, posebno nakon prodora korona virusa u Gerontološki centar u Nišu.

7.58 - Pogledajte gde se leče oboleli od korone i koliko ih ima po bolnicama u Srbiji.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković saopštio je da se na Klinici za infetivnoj klinici KCS nalazi 54 pacijenta, u starom delu niškog Kliničkog centra 201 pacijent, a u novom delu još 59.

7.49 - Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve se obratio državnom vrhu Republike Srbije sa predlogom i molbom da se odobri prekid zabrane kretanja na Vaskrs. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će u Predsedništvu održati konsultacije sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

7.38 - Er Srbija vratiće danas u zemlju iz Praga i Bratislave srpske građane. U sredu će biti organizovani letovi za Stokholm i Oslo, u četvrtak za Pariz, a u petak za Berlin i Frankfurt.

7.09 - Primena ekonomskih mera Vlade Srbije za ublažavanje posledica krize zbog pandemije koronavirusa juče je i zvanično počela. Naši sagovornici kažu da je domaća privreda oberučke prihvatila ovaj pojas za spasavanje, ali da sada, s jednakim interesom, očekuje otvaranje zemlje i start svih privrednih aktivnosti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja