Najnovije vesti

GRČKI HOTELIJERI NE VRAĆAJU NOVAC 18 MESECI: Turisti neće biti oštećeni i dobijaju vaučere!
Foto: Promo

Nacionalna turistička organizacija

GRČKI HOTELIJERI NE VRAĆAJU NOVAC 18 MESECI: Turisti neće biti oštećeni i dobijaju vaučere!

Društvo

Srpski turisti i dalje su uvereni da će epidemija koronavirusa prestati do leta, a nove vesti stižu iz Grčke, odakle su se oglasili lokalni hotelijeri.

Vlada Grčke dozvolila je turističkim agencijama, hotelima i avio-kompanijama da klijentima izdaju vaučere umesto povraćaja novca za uplaćene aranžmane, odnosno karte, pri čemu klijent ima pravo da traži povraćaj novca, saopštila je grčka Nacionalna turistička organizacija.

Zbog pandemije virusa korona turistička sezona u Grčkoj, kao i u celom svetu, nalazi se u opasnosti – hoteli su zatvoreni do kraja aprila, otkazani su putnički letovi, a većina malih i srednjih preduzeća ne radi.

„Ova odluka pruža rešenje glavnog problema otkazivanja turističkih putovanja. Uredba se odnosi na raskid ugovora između turističkih kompanija i njihovih klijenata za pružanje turističkih usluga pojedinačno ili u vidu organizovanog putovanja (paketa), koji su raskinuti od 25. februara 2020. do 30. septembra 2020“, navodi se u odgovarajućoj vladinoj uredbi objavljenoj u Službenom glasniku. Uredbom se predviđa da je kompanija dužna da vrati klijentu bilo koji iznos koji je klijent unapred uplatio kao depozit ili garanciju za delimično ili potpuno plaćanje aranžmana. Turistička kompanija može, umesto povraćaja novca, da ponudi klijentu ekvivalentni vaučer za 18 meseci od datuma izdavanja.

Sličan vaučer mogu da izdaju avio-kompanije i brodske kompanije umesto da vraćaju novac za kupljene karte.

Istom uredbom zajedničke odluke ministara finansija i turizma predviđa se finansijska podrška mnogim turističkim kompanijama.

Dakle, turisti će uz ovaj vaučer moći da odu na putovanje u drugo vreme.

Vaučer će moći da dobiju samo oni klijenti, fizička lica i organizacije koji su aranžman uplatili direktno u turističkoj agenciji ili rezervisali hotel putem rezervacionih sistema ili na internet stranici hotela.

(Kurir.rs / Sputnik)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...