PACIJENTI SE OSEĆAJU KAO DA SE DAVE U VODI: Koja je razlika između klasičnog zapaljenja pluća i kovida?
Foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

Tipično zapaljenje pluća izazivaju bakterije

PACIJENTI SE OSEĆAJU KAO DA SE DAVE U VODI: Koja je razlika između klasičnog zapaljenja pluća i kovida?

Društvo -

U četiri od pet slučajeva infekcije korona virusom simptomi su blagi, ili ih uopšte nema, ali ponekad virus uzrokuje zapaljenje pluća.

Ako ste već bolovali od tipičnog zapaljenja pluća, ne bi trebalo da pođete od pretpostavke da je pneumonija uzrokovana kovidom-19, tj. atipično zapaljenje pluća, ista stvar. Iako i "obično" zapaljenje pluća može da izazove teške tegobe, kod kovida-19 tok bolesti je često još teži.

Tipično zapaljenje pluća izazivaju bakterije

Pneumoniju često izazivaju pneumokoke, bakterije koje se mogu naći i u ždrelu zdravih ljudi, ali ih funkcionalan imunološki sistem uglavnom drži pod kontrolom. Kada je odbrambeni sistem oslabljen (na primer, kao posledica gripa), pneumokoke mogu da preuzmu kontrolu i prouzrokuju zapaljenje alveola, kesastih mehurića koji predstavljaju najvažniji i strukturno najzastupljeniji deo pluća.

Simptomi klasičnog zapaljenja pluća

Kod klasičnog zapaljenja pluća, simptomi se, po pravilu, brzo pojave, što je veoma značajno za pacijenta jer se bolest rano otkriva, pa samim tim i pravovremeno primenjuje terapija. Simptomi su slabost, visoka temperatura, osim toga, pacijent se oseća izuzetno loše. Na početku bolesti kašalj je obično suv, da bi vremenom oboleli počeo da izbacuje sekret.

Pacijentu se najčešće prepisuje mirovanje, hospitalizacija se uglavnom preporučuje starijim osobama koji pate od hroničnih bolesti. Uglavnom se primenjuje antibiotska terapija, koja u roku od nedelju dana uništava uzročnike, a potpuno ozdravljenje obično usledi za dve ili tri nedelje.

Zapaljenje pluća uzrokovano kovidom-19

Atipično zapaljenje pluća izazivaju drugi uzročnici, često virusi. U slučaju kovida-19, to je virus Sars-Cov-12. Upadljiva razlika u odnosu na tipičnu pneumoniju jeste u tome što kod atipičnog oblika ne dolazi do zapaljenja samo alveola, već i tkiva između njih prožetog krvnim sudovima. Prokrvljenost pogođene zone se pojačava, uzrokujući zapaljenske reakcije i oticanje tkiva.

Atipično zapaljenje pluća razvija se neprimetno, osim toga (barem u početku) simptomi su blaži, pa tako često nema visoke temperature, niti se pacijent oseća veoma loše. Samim tim, moguće je da izvesno vreme "vuče" bolest, koja zahvata sve više tkiva, piše "Fitbook", pozivajući se na stručnjake dr med Matijasa Ridla i Enrika Cesina, lekara i molekularnog biologa.

Osećaj kao da se davite

Usled akutnog zapaljenja razmena gasova u plućima je smanjena i organizam više ne dobija dovoljno kiseonika. Time se posebno ograničava funkcionisanje organa koji "zavise" od kiseonika (mozak, bubrezi, mišići), pa to objašnjava ekstreman osećaj slabosti.

foto: Profimedia

Zapaljenska reakcija podrazumeva i nagomilavanje tečnosti u plućnom tkivu, zbog čega teško oboleli kažu da se osećaju kao da se dave u vodi. Kod veoma teškog zapaljenja pluća, odnosno kada je razmena gasova značajno smanjena, aparat za disanje često je jedina terapijska opcija, a intenzivna nega neizbežna.

Drugi vid komplikacije bolesti jeste sepsa, ili trovanje krvi. Reč je o širenju virusa kroz krvotok po celom organizmu, a kao posledica toga moguće je zapaljenje u mnogim organima. Sepsa se manifestuje visokom temperaturom, naglašenim osećajem smlavljenosti, ošamućenosti i smušenosti.

Posledica sepse može biti opasna disfunkcija organa – tzv. septički šok, koji u 50 odsto slučajeva ima koban ishod i zahteva intenzivnu negu i eventualno priključivanje na aparate za disanje.

Moguće trajne posledice kovida-19

Vrlo je lako moguće da kovid-19 ostavlja trajne posledice. Kineski lekari kao jednu moguću trajnu posledicu razmatraju plućnu fibrozu, zadebljanje plućnog tkiva i stvaranje ožiljaka koji ometaju pravilno funkcionisanje pluća, ali na osnovu trenutno raspoloživih podataka ovo ne može ni da se potvrdi, niti da se sasvim isključi, piše "Fitbook".

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track