NAJSTARIJI GRAĐANI OD DANAS MOGU DA IZAĐU! PENZIONERI, OPREZ: Sačuvali ste se od korone, sad polako u šetnju
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Popuštanje

NAJSTARIJI GRAĐANI OD DANAS MOGU DA IZAĐU! PENZIONERI, OPREZ: Sačuvali ste se od korone, sad polako u šetnju

Društvo -

Pažnja: Većina starijih od 65 godina ima kardiovaskularne bolesti, te lekari savetuju da ne pokušavaju da brzim hodanjem nadoknade što su propustili u prethodnih mesec dana

Penzioneri će od danas moći da izađu u polusatnu šetnju tri puta nedeljno, od 18 do 1 sat, po pola sata, i to posle mesec dana provedenih u kući.

Ovo je najznačajnija promena u životima starijih od 65 godina u poslednjih mesec, otkako su zbog korone u izolaciji 24 sata dnevno, kažu stručnjaci za Kurir, upozoravajući ih da sada budu oprezni i da se čuvaju pogoršanja kardiovaskularnih bolesti, padova, povreda, ali i da nikako ne pokušavaju da nadoknade propušteno vreme žustrim hodanjem ili drugim sličnim aktivnostima.

Osluškujte organizam

Jednoglasna preporuka je da uzimaju redovno terapiju za hronične bolesti, osluškuju organizam, na prve znakove pogoršanja da se jave svojim lekarima, a podrazumeva se da nose maske i drže odstojanje od drugih ljudi.

foto: Privatna Arhiva

Prim. dr Ivica Zdravković, specijalista opšte medicine, kaže za Kurir da je dobro što će sada stariji od 65 godina moći malo da prošetaju. - Svi oni uglavnom imaju neke hronične bolesti, najviše kardiovaskularne - slabosti srca, visok krvni pritisak i druge, i neophodan je dodatni oprez, posebno za one koji su prethodni mesec proveli kod kuće i fizički nisu bili aktivni. Sada je jako bitno da ne hodaju prebrzo. Biće onih koji će hteti da nadoknade sve što su propustili za ovih mesec dana. Probaće da pređu velike daljine. To nikako da ne rade! Polako da hodaju. Neka izaberu koje je za njih vreme najpovoljnije posle 18 časova za šetnju. Obavezno neka piju redovnu terapiju, nose maske i ne kreću dr u velikim grupama - naveo je dr Zdravković.

foto: Dado Đilas

Budite pametni

Kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić kaže da je tačno da mnogi naši penzioneri boluju od kardiovaskularnih bolesti, od kojih godišnje u Srbiji umre oko 55.000 ljudi, a dnevno 150 građana, i upozorava da je apsolutno neophodan oprez. - Lepo je i humano da se starijima od 65 godina pridaje pažnja tokom epidemije korone. Dobro je da se čuvaju te infekcije koja ne bira. Oboleli su mladi, bebe, srednja generacija. Penzioneri su rizičnija grupa na kovid, teže podnose tu bolest. Na prvom mestu moraju redovno da uzimaju svoje lekove za osnovne kardiovaskularne bolesti - visok krvni pritisak, slabost srca i druge. Da šetaju laganim hodom. Ne mešaju se sa ostalim građanima - kaže prof. dr Miljko Ristić i dodaje da je kontakt glavni put širenja koronavirusa.

Dodatni oprez

GLEDAJTE GDE STAJETE

Kako Kurir saznaje od ortopeda, mnogi stariji građani već su se povređivali kod kuće, kada je dolazilo do lomova kukova. - Potreban je veliki oprez naših najstarijih. Posebno onih koji imaju 80 godina. Oni se i u kućama lako povređuju. Ovih dana ulazimo u salu da bismo operisali polomljene kukove. Kada izlaze u šetnju, potrebno je da budu oprezni, lagano hodaju i gledaju gde staju - navodi za Kurir jedan od ortopeda, koji je želeo da ostane anoniman.

Kurir.rs/ Radmila Briza Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track