OSMACI DANAS RADE MATIŠ, A ŠARČEVIĆ KAŽE: Juče su položili prvenstveno jedan veliki test, a to je test poštenja!
Foto: Ana Paunković

ministar otkriva kako su osmaci juče uradili probni test iz srpskog

OSMACI DANAS RADE MATIŠ, A ŠARČEVIĆ KAŽE: Juče su položili prvenstveno jedan veliki test, a to je test poštenja!

Društvo -

BEOGRAD - Naši osmaci već prvog dana polaganja probne male mature položili su prvenstveno jedan veliki test, a to je test poštenja. Njihovi rezultati pokazuju da nisu prepisivali, da nisu uključili pomagače. Odgovorno su proverili svoje znanje - kaže za list ministar prosvete Mladen Šarčević.

Komentarišući prve rezultate testa male mature - maternjeg jezika, ministar kaže da je izlaznost fantastična.

- Ovo je proba mature ipak, osmaci su pristupili odgovorno. Oni koji su imali problema ulogovali su se opet. Ostvarili pohvalan rezultat. Svi oni koji su sumnjali u naše đake pogrešili su jer su đaci položili ispit poštenja – kaže Šarčević.

Tokom jučerašnjeg, prvog dana probe male mature 92 odsto učenika ili 63.288 je polagalo test maternjeg. Četiri odsto nije imalo svoje elektronske uređaje, ali ih je Ministarstvo prosvete u saradnji sa kabinetom premijerke Ane Brnabić nabavilo. Ajpedi i telefoni su uručeni većini po celoj Srbiji ko nije imao. Ovi đaci polažu danas maternji i do podneva se ulogovalo njih oko 800.

Rešavanje testa na osam jezika nacionalnih manjina uradilo je 3.593 učenika.

Procenat osvojenih bodova 12,96 od ukupno 20

Prosečan broj bodova koji su učenici ostvarili na testu je 12,96 poena od ukupno 20. Sa 15 i više bodova na testu za samoprocenu znanja za završni ispit bilo je 36 odsto učenika.

Prošlih godina probe male mature su bile na nivou škola. Prema stručnim procenama između 12,5 i 13 poena znači da nije bilo pomaganja i da su klinci zaista pristupili proceni svog znanja poštujući sve preporuke nadležnih.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track