ONLAJN TEST IZ MATEMATIKE: Osmake preznojila trostrana piramida
Muke đaka...Geometrija im slaba tačka, Foto: Shutterstock

Proba MATURE

ONLAJN TEST IZ MATEMATIKE: Osmake preznojila trostrana piramida

Društvo -

Učenica osmog razreda Osnovne škole „Josif Pančić“ S. G. rekla je da su joj najteži bili zadaci s linearnim jednačinama i piramidom

Učenici osmog razreda juče su nastavili onlajn polaganje probe male mature rešavajući zadatke iz matematike, a kako kažu, najviše ih je namučilo izračunavanje površine trostrane piramide.

Dan pre toga radili su test iz srpskog jezika, a danas će rešavati zadatke iz kombinovanog testa, za koji će na raspolaganju imati 90 minuta i za to imati dva pokušaja!

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo poteškoća zbog opterećenja mreže, kao što je to bio slučaj tokom polaganja testa iz maternjeg jezika.

Zbog ovog problema odlučeno je da đaci test rade u različito vreme po okruzima. Prvi startuju Vojvođani, koji zadatke rešavaju od osam do 12 sati, zatim đaci iz Beograda u terminu od 12 do 16 sati, dok je za ostatak Srbije predviđeno da zadatke rešavaju od 16 do 21.30.

Učenica osmog razreda Osnovne škole „Josif Pančić“ S. G. rekla je da su joj najteži bili zadaci s linearnim jednačinama i piramidom.

- Geometrija mi je bila najlakša, a pomučila sam se i oko zadatka sa izračunavanjem kvadratnog korena. Na testu je bilo manje zadataka iz naprednog nivoa, tako da nije bilo preteško. Čula sam se sa svojim drugarima, njima je, kao i meni, najteži bio zadatak u kojem je trebalo da se izračuna površina trostrane piramide - rekla nam je S. G.

foto: Marina Lopičić

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je za Kurir da su osmaci već prvog dana onlajn polaganja probne male mature položili prvenstveno jedan veliki test, a to je test poštenja, kao i da rezultati pokazuju da deca nisu prepisivala.

Kurir.rs/ M. B. Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track